В ПТГ „Никола Вапцаров” честваха Деня на Европа с депутата Валентин Милушев

Колективът на ПТГ „Никола Вапцаров” отбеляза 24 часа по-рано Деня на Европа 9 май със стилно тържество в училищната зала „Трети март”. Проявата бе организирана от методическото обединение по чужди езици в школото в състав Виолета Кашъмова, Десислава Войникова и Евелин Заркина с помощта на преподавателя по история Веселин Бързанов.
Ученици разказаха за възникването и развитието на Европейския съюз и подчертаха, че това е проект за мир, за защита на човешките права и свободи. Те припомниха, че ЕС се формира в Маастрихт, Холандия, през 1992 г. на основата на дотогава съществуващите Европейска икономическа общност и Европейска общност за атомна енергия /Евратом/. Младежите поясниха, че в състава на Евросъюза в момента членуват 28 страни. Организацията има свой химн – „Ода на радостта”, знаме – 12 жълти звезди на син фон, мото – „Единство в многообразието”. Има и своя конституция.
Представени бяха и презентации с ключови дати от историята на Европейската общност, за българското председателство на Съвета на Европа, за една от страните-основоположнички на ЕИО – Белгия.
Красивите момичета от мажоретния състав пък не само танцуваха за зрителите, но изнесоха и представиха всичките знамена на държавите-членки на съюза с техните столици. С вокално изпълнение се изяви десетокласничката Елена Несторова. Родният фолклор пък бе представен от участниците в детско-юношеския танцов състав „Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров към читалище „Христо Ботев” в Говедарци. Прожектиран бе и забавен скеч за ЕС на актьора от ТВ предаването „Комиците” Любомир Нейков.
Домакините имаха и гост от парламента на България – депутатът Валентин Милушев. Той определи 9 май като „националния празник на Европа”. „Знайте и помнете историята, защото вие сте бъдещето не само на България, но и на Европа”, отправи послание към учениците в залата Милушев. Той допълни, че е посетил почти всички държави в ЕС, както и други страни извън Европа, но не е срещнал по-хубаво място от България и Самоков. „Тук си имаме чист въздух, хубава природа и пием вода от чешмата, което го няма почти никъде по света”, изтъкна депутатът. В отговор на въпрос как се става народен представител, той заяви: „Трябва да бъдете отговорни и дисциплинирани и да работите упорито и целенасочено. Гледайте позитивно на нещата и не се отказвайте пред трудностите.” Директорът Георги Велев благодари на организаторите и на депутата Милушев, когото посочи като пример, че човек може да постигне това, което желае, и да работи за родината.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*