Новини, Образование

В ПТГ ,,Н. Вапцаров” 27 ноември бе ден на памет за Ньойския договор

95-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор и участието на България в Първата световна война бяха отбелязани на 27 ноември в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров”. Ученици от всички класове гледаха в модерната кинозала филм за събитието, подготвен от учителите по история. Използваните архивни кадри предизвикаха голям интерес сред младите хора. Младежи и девойки споделиха след прожекцията, че са научили много нови и интересни факти от родната история.
Както е известно, Ньойският договор между България и страните от Антантата поставя край на участието на България в Първата световна война. Документът е подписан от тогавашния министър-председател Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен.
Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.
Страната ни няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена.
Репарациите, които България трябва да изплати на съюзниците, според Ньойския договор, са в огромен размер – 2,25 млрд. златни франка.
От отделените територии през следващите три години в България пристигат над 100 хил. бежанци, 600 хил. българи пък остават отвъд границата.

Leave a Reply