В Радуил традициите са живи

Спазването на народните традиции в Радуил е не само нормално, но и свещено дело. Така стана и на тържеството в навечерието на Бъдни вечер в местното читалище „Христо Ботев”. Въпреки студа в салона се събраха доста радуилци, за да се порадват на песните, стиховете и танците на местните самодейци, а и на децата от училище „Христо Смирненски” с ръководител Лимонка Григорова.
Сцената бе приказна – празнично украсена с голям зимен пейзаж, снежинки-балеринки, топки, балони, разноцветни светлини и, разбира се, с елха.
Софрата също зае своето място с всичко, което традицията повелява за големия християнски празник.
Първи излязоха стопаните на къщата. Последваха ги група коледари. Те благославяха и наричаха, а домакините ги даруваха с гевречета. Ученици изпълниха стихове и песни за Коледа, а до елхата се беше вече настанил Дядо Коледа /в лицето на депутата Валентин Милушев, осигурил заедно с местното кметство подаръците за малките в големия чувал/.
Програмата беше много богата. Изпълнителките от фолклорната група „Детелини” с ръководител Васил Сотиров поднесоха букет от много песни. Индивидуално пък се изявиха Василка Атанасова, Мария Василева и Йорданка Котарска. След тях с доста песни се представиха и жените от другата местна фолклорна група – „Здравец”.


Стана видимо, че все по-добре се справят с хороводните стъпки малките радуилчета. На тях, естествено, зрителите и най-много се радваха. С хубавото изпълнение на своите хора дамите от фолклорния състав „Ибърски ритми” също завладяха сцената и публиката и получиха нейните аплодисменти.
Веселието продължи в известното радуилско заведение „Дуваро”. Тук присъстващите получиха поздравленията на Валентин Милушев и на кмета на селото Любомир Димитров.
Всички си пожелаха да са все така заедно, да се уважават и обичат и да продължават да честват хубавите традиционни празници.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*