Новини, Шарен свят

В Самоков и още 9 града ще бъдат изградени атракции за младежите

Общо 30 местни неправителствени организации от страната кандидатстваха по отворената покана „Да променим 10 населени места в България“, отправена от сдружение „BG Бъди активен”. След оспорвана конкуренция са избрани 10-те града, в които ще се реализира проектът The Spot. В София, Самоков, Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Берковица, Плевен, Добрич и Сандански ще бъдат изградени многофункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности.
Целта е те да се превърнат в предпочитано място от гражданите и специално от младите хора за дейности на открито. Идеята се осъществява за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва при сътворяването на атрактивни публични места. Проектът се реализира в страната ни с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.
Стремежът е да се обединят усилията на неправителствени организации, общини, млади хора и техните родители, като се създадат подходящи места за събиране, общуване и активизиране на младежите. Както споделят организаторите, всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на тези места с идеи, труд и по други начини. Най-активните 20 младежи ще преминат обучение за организатори на събития и спортни аниматори. Специално в Самоков неправителствената организация SEED Foundation ще подпомага обществените обсъждания и информирането на обществеността за развитието на проекта, мобилизирането на гражданите в тази насока и полагането на доброволен труд.

Leave a Reply