В Самоков няма заразени с коронавирус, 93 души са под карантина

virus 3d illustration

В Самоков и общината засега по официални данни няма заразени с Ковид-19. Направени са над 20 изследвания за коронавирус на хоспитализирани случаи на бронхопневмония, но всички проби са отрицателни.
Общо 93 самоковци към 1 април пък са били под карантина, по данни от председателя на Общинския кризисен щаб и управител на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка. Стана ясно, че повечето от хората под карантина са се завърнали от чужбина. Има и такива, чиято дейност е свързана с транспорта и пътуванията.
„Всички, на които им изтича карантината, трябва да бъдат предпазливи още 14 дена задължително, тъй като дори и при излекуваните пациенти, след изписване, им се дава един месец болничен, за да се лекуват вкъщи с домашен режим, т. е. те трябва да бъдат изключително предпазливи към себе си и към околните”, посочи д-р Ковачка.
Контролът на поставените под карантина се осъществява от служители на Районното управление на полицията. Проверки се правят ежедневно. Междувременно, във връзка с борбата срещу Ковид-19, временно са преустановени приемните на началника на РУП в селата.
Същевременно „МБАЛ-Самоков” е в готовност да изпълни заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която разпорежда във всички болници да бъдат разкрити инфекциозни отделения. Като такова в самоковското лечебно заведение се обособява Вътрешно отделение, на шестия етаж, където 45 легла са отделени за лечение на т. нар. средно тежки случаи. Болницата разполага с два респиратора и ако се наложи, може да приложи и интензивно лечение на един или двама пациенти. Леките случаи ще се лекуват вкъщи.
Д-р Ковачка отново призова гражданите при оплаквания от задух, висока температура и кашлица да се обаждат веднага по телефона на общопрактикуващите лекари. Управителят на болницата изтъкна и доброто взаимодействие с личните лекари и със „Спешна помощ”.
Същевременно бе съобщено, че е удължен до 13 април срокът, в който ТЕЛК няма да работи. Медицинските специалисти от Отделението по физиотерапия и рехабилитация в болницата пък са пуснати в платен годишен отпуск съгласно препоръките на здравното министерство.
Кметът Владимир Георгиев междувременно апелира към гражданите да останат по домовете си и да излизат само при крайна необходимост. Георгиев добави, че глоби за нарушение на противоепидемичните мерки могат да налагат само от полицията и Регионалната здравна инспекция. В същото време кметът изрази недоумение, че в Самоков и общината – най-големите в Софийска област, има един единствен здравен инспектор.
На 31 март в града ни пристигнаха и екипи на жандармерията. Целта е да се повиши контролът за спазване на противоепидемичните мерки. С автомобили по улиците на града от високоговорители гражданите бяха предупреждавани да спазват наложените мерки, да бъдат на разстояние най-малко два метра един от друг и да не се събират на едно място повече от двама души.
Мерки са взети и за опазване на здравето на обитателите на домовете за стари хора. В дом „Сем. д-р Калинкови” е въведена строга карантина, забранени са свижданията, а информация се получава само по телефона. Чрез Общината, аптека „Авицена” /Надя Тодорова/ и фирми са осигурени дезинфектанти, маски и ръкавици. Жените от дома дори сами шият маски. Институцията обаче има нужда от повече дезинфектанти за ръце на алкохолна основа, както и за повърхности.
Междувременно стана ясно, че 15 души са подали заявления в Общината за включването им като доброволци в помощ на възрастни хора, за тяхното снабдяване с храна и лекарства. Доставките са абсолютно безплатни за нуждаещите се, подчертаха от местната администрация.
Навръх 1 април пък възрастните хора, които са включени в Домашния социален патронаж, получиха освен редовната си храна, и маски за предпазване от вируса – дарение от Общината. Включените в патронажа с пенсии до 250 лв. заплащат за храната по 2,50 лв. на ден, с пенсии от 250 до 400 лв. – по 3,20 лв., а с пенсии над 400 лв. – по 4 лв. на ден. Един храноден възлиза на 7 лв., така че значителна част от разходите се поема от общинския бюджет.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*