В Самоков се правят гредите за мостовете на магистрала „Струма”

Тук се изработват гредите за мостовите конструкции на новостроящата се магистрала

През март хората от управителния съвет на „Главболгарстрой” вземат решение дружеството да се заеме с производството на главни греди за мостови конструкции от предварително напрегнат стоманобетон. Въпросът на кой клон на фирмата да се повери тази дейност отнема малко време. Строителното предприятие в Самоков разполага с всички необходими производствени условия за осъществяването на необходимата мащабна инвестиция в размер на милион и половина лева: два сертифицирани бетонови възела, трафопост, канал, арматурен двор със значителни възможности… Базата е добра, а и е близо до столицата, където е и управлението на дружеството. Предимствата на самоковската площадка са безспорни и единодушно е решението именно тук да започне производството на тези греди.

– Като лавина тръгна всичко – от идеята до самото й осъществяване – с не малка гордост разказва инж. Борислав Апостолов, ръководител на самоковския клон на „Главболгарстрой”, в пролуката от време между завръщането му от строящата се автомагистрала „Струма” /в участъка при село Мурсалево, между Дупница и Благоевград// до часа на новото му отпътуване до там. – За 20-30 дни изхарчихме парите – купиха се машини, направи се площадка за производството. А то е съвсем ново за България. Досега у нас са правени греди с височина до 1.10 метра, а нашите са 1.85 метра и са дълги по 30 метра. Те се монтират на големите съоръжения на магистралата. За виадуктите й ще са нужни 988 греди, върху които стъпва отгоре пътното платно. Първата пробна греда бе готова на 16 май. Денонощно се работеше в началото, не знаехме, дето се казва, на кой свят сме, но… беше интересно.
– А откъде намерихте специалисти?
– Обучаваме си ги. Вече са назначени 30 човека за една година и то с доста прилични заплати – кофражисти, арматуристи, бетонджии, ел.техници, железари, спомагателни работници, шофьори… Даже днес назначавам още четирима. Всички минаха на обучителен курс с лектори от Центъра за квалификация към управлението ни в София.
– Май живна в последно време самоковският клон на „Главболгарстрой”? На акорд сякаш бяхте взели „Цари мали град”, а после?
– От три години работим сериозно на отделни участъци от магистрала „Струма”. От година и нещо на мостовете от Радомир до Дупница работят самоковци. Имаме хора и на помпената станция на „Булгаргаз” при Ихтиман.
– При тази висока безработица в града ни надеждите на доста хора са свързани с вашето предприятие…
– Около сто човека държим постоянно на работа. С инженерно-техническия персонал и шофьорите ще стигнем до 120. С новото производство са ангажирани 65 човека, като 20 от тях работят на самата автомагистрала. Тук, при нас, произвеждаме гредите, друга фирма с големи специални камиони ги извозва на място – сега сме при Мурсалево, и там ги монтираме. Половината от моста вече е готов.
– А качеството?
– Четири момчета /30-годишни/ тук се грижат за него, контролират целия процес. Тече сертификация, а до края на юни ще излезе и лицензът. Контролира се процесът на производството през цялото време – вземат се проби от стоманата, въжетата за напрягане… въобще „от-до” – всичко!
– Договорът ви за гредите е до юни 2015 г., а по-нататък?
– Целите са ни ясни: освен сегашната поръчка на „Главболгарстрой” да спечелим и други търгове, да се наложим с новото производство. Подобни греди се използваха при направата на магистралата до Перник, но там работеха турци и си ги правеха на място. Има перспектива – магистрала „Струма” трябва да е готова до 2022 година. Ще се строят и други пътища – в Европа сме и…
Времето подпира и без това лаконичния директор на клона, шофьорът на колата вече е дал газ…
Поемането на голямата поръчка, на големия ангажимент от колектива на самоковския клон може би е началото на възобновяване на огромната тукашна производствена база. Преди години, както припомниха специалисти, в тази база се произвеждаха елементи за селскостопански сгради, трафопостове, стенни и покривни панели и др. След 1989 г. това производство постепенно замря. И ето, че сега новите мащабни замисли му вдъхват нов живот. Използва се базата на бившия Домостроителен комбинат, изграден през 70-те години на основата на някогашния Виброполигон.
Външните писти /производствените мощности, които са на открито, а не в халетата/ са оживели повторно, съоръжени с нова съвременна техника, която рядко се среща в България – за предварително напрягане на арматурата, на армировките на стоманобетоновите елементи. Покрай строителите с натрупан опит работят денонощно и доста млади хора…

Не случайно в приветствието си на тържественото събрание наскоро на строителите-ветерани в града ни, които честваха една година от учредяването на своя клуб, президентът на „ГБС” инж. Симеон Пешов изрази задоволството си от новата дейност на самоковското строително предприятие и даде висока оценка на ръководителя му инж. Борислав Апостолов и на целия колектив. Пешов изрази тогава и надежда, че екипът на самоковския клон ще усъвършенства това производство и ще продължи внедряването на новите изделия и на следващи обекти от инфраструктурното строителство /защо не и в съседна Македония, не само в България…/.

Надка Вардарова

Инж. Борислав Апостолов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*