История, Култура, Новини

В Сарафската къща почетоха трима малко познати самоковци

Чудесна инициатива в навечерието на националния празник бе организираната на 28 февруари среща в Сарафската къща по проект „Признатите непознати самоковци”. Залата бе изпълнена с ученици от средните училища, които проследиха с голямо внимание изказванията.
Регионалният представител по дарителството на Националния дарителски фонд „13 века България” Марияна Лобутова приветства гостите и представи проекта, който е съвместно начинание на фонд „13 века България”-Сарафска къща и Професионалната гимназия по туризъм в града ни.
Лобутова обясни, че целта на инициативата е да се представят на учениците в нашия регион малко известни, непознати, а иначе видни личности от Самоковско, получили национално и международно признание за своята дейност, но обгърнати от забравата на динамичното ни съвремие. Идеята е проектът да се реализира в паметника на културата Сарафска къща в рамките на учебната практика съвместно с учениците и преподавателите от Гимназията по туризъм.
Самият проект е отворен към обществеността и училищата в общината. Фондът ще си взаимодейства с партньори – Общината, училищата в региона и местните медии. Предвижда се и организирането на конкурс, който да бъде ежегоден, като всяка година ще се представят личности и фамилии с трайно присъствие в историята на Самоков, региона и България.
Първият етап на конкурса през т. г. е посветен на трима признати, но непознати самоковци – Христодул Костович Сичан-Николов – просветен деец и писател, проф. Васил Стоин – бележит фолклорист, и Живка Клинкова – диригент и композитор.
Вторият етап включва обявяването на конкурс сред учениците за написването на документален разказ, като творбите трябва да се представят до 20 април. Третият етап пък предвижда организирането на тържествена церемония за обявяване на резултатите от конкурса.
Присъстващите бяха приветствани от Митко Тодоров, изпълнителен директор на фонд „13 века България”. Той изрази удовлетворението си, че толкова много млади хора желаят да научат повече за своя град и прикани присъстващите при изпълнението на проекта да прочетат повече за историята и да пишат по темите. Тодоров увери, че от фонда няма да се намесват в работата на журито за оценка на ученическите работи, а ще осигурят наградите, и пожела на всички успех.
Библиотечният специалист Мирослава Мирчева изтъкна значението на проекта и на идеята да се научи повече за миналото на нашия град. Накратко, но компетентно и емоционално тя представи житейския път на тримата признати, но малко известни самоковци, имащи свой важен дял за развитието на културния живот в града ни и в България.
Конкретно за живота и делото на Христодул Костович Сичан-Николов разказа дванадесетокласничката от Гимназията по туризъм Йоана Механджийска от името на своя преподавател Красимир Димитров /който отсъстваще поради заболяване/. Хр. Сичан-Николов е просветител, педагог, книжовник, религиозен проповедник. Благодарение на творчеството си е определен и като енциклопедист, а смело може да се причисли и към групата на историците. Бил е автор на учебници, за първи път разделя диалектите на източен и западен, превежда библията и в самоковските черкви се проповядва на български език. Той е и първият български пътешественик и турист.
Даниела Георгиева, преподавател по музика в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и дългогодишен ръководител на певчески състави, обстойно анализира атмосферата , в която е работил проф. Васил Стоин, неговата дейност като учител и ръководител на музикални състави. Най-вълнуващата част от разказа й бе за 40-годишната събирателска дейност на забележителния фолклорист. При изключително трудни според днешните ни представи условия В. Стоин записва общо 12 хил. народни песни от различни фолклорни области и свързани с различни дейности на хората – с празници, обичаи, работа, характерни за определени региони, като отбелязва и кой и кога ги е пял, откъде е изпълнителят, а в определени случаи дава и информация за различни варианти на самите песни.
„Невероятен труд, рядък ценител на нашия фолклор и мой първи помощник през годините ми, откакто се занимавам с фолклор – това е проф. Васил Стоин”, с признателност заключи Д. Георгиева.
„Много съм слушала за проф. Васил Стоин от баща ми, който е бил негов ученик. Според баща ми проф. Стоин е бил изключителен човек, възпитавал е у самоковци любов към музиката. Създал е оркестър, хорове. Образуваният от него църковен хор прераства в хор „Рилска песен” към читалище-паметник „Отец Паисий” и печели редица награди през годините”, допълни разказаното за проф. Стоин оперната певица Росица Тренкова.
С огромна любов Тренкова говори за Живка Клинкова. Когато като студентка й преподавала пиано, Росица се впечатлила от нейната отдаденост на музиката, от трудолюбието й. С годините Живка става един от най-добрите български диригенти, обработва и написва великолепни песни. Сътворила е „Марш на Самоков” по текст на Иван Ненов. Най-голямото й дело е операта „Кирил и Методий”. За нея композиторката е получила специална папска грамота. Операта е поставена в Полша, но все още не и у нас. „Живка Клинкова ще живее с музиката си”, възкликна в заключение Р. Тренкова.
Общо бе мнението, че проектът трябва да се надгражда през следващите години, защото има още много признати непознати самоковци.

Евгения Попова

Leave a Reply