Новини, Поздравления, Читателски

В света на добрите хора: Какво значение има етносът!?…

„Срещал съм и щастливи цигани” бе името на стар югославски филм. Аз бих казала – и с добра душа, по-добри и от много “не цигани”. Живея на една от изходните точки за циганската махала. За всичките ми години със семейството ни съм видяла и изживяла какво ли не, цялата гама от чувства и случки. Но думата ми е за добротата, вродената – тази, която я имаш или не, независимо от етнос и пр.
В последните си години нашата майка прекарваше повече от времето си в красивия ни двор и общуваше най-вече с ромите съседи и преминаващите отвън. Добронамерена към всички, тя се ядосваше на много неща, но и искрено се радваше на проявите на внимание и добри обноски. Споделяше за тези, които я караха да се усмихва и да се чувства по-спокойна. С тях водеха дълги и кротки разговори за минали години и за настоящето. В дните от седмицата, когато преминаваха работещите „по чистотата от БКС” с вълнение пък говореше за оказваната й помощ от двама от тях и за добрите им думи.
Наричаше ги приятели – „по-старият и по-младият”. И все се заричахме да изкажем благодарността си по-официално – в някоя медия или пред шефовете им, но така и не успяхме да го сторим заедно с нея. Познавам ги по лице, но не запомних имената. Сигурна съм, че са помагали и на още много възрастни хора, които също биха искали да им благодарят. Затова в навечерието на Коледа казвам едно голямо и искрено „Благодаря!” и ще направя необходимото да се познаят в героите от това писмо.
А през отминалото лято и аз самата срещнах такава доброта – в лицето на новата ми мургава съседка, млада и красива като сърна жена. Впечатли ме кротостта и предаността й към съпруг и три дечица. Видях още и как задружно превърнаха в уютен и топъл дом къщата, която бяха закупили – дълго неподдържана и неописуемо мръсна; къща, за която се бе «грижила» българка.
Поради това и молбата си за помощ на самотна и боледуваща родственица отправих именно към тяхното семейство. Откликнаха без колебание и вече няколко месеца с видимо уважение и отговорност полагат грижи като за най-близък човек. Благодаря, Катя! Благодаря и на петима ви за усмивките и помощта. И дано запазите и занапред чистотата и добротата в сърцата си.

Саша

Leave a Reply