Здраве, Новини, Образование

В СОУ „Отец Паисий” празнуваха под мотото „Живей здравословно”

Цялата дейност в чест на патронния празник на СУ „Отец Паисий” е минала под мотото „Живей здравословно”. На тази тема са били посветени турнири по тенис на маса, шах, волейбол и футбол, щафетни игри. Организирано е било състезание между три отбора на тема „Здравословно хранене”. Интересен е бил и урокът по родолюбие, посветен от ученическото самоуправление на самоковските будители. Връчени са били удостоверения на ученици, получили награди на състезание по информационни технологии. Интересни опити са правени в кабинета по биология, артистично настроени ученици пък са творили пред кабинета по изобразително изкуство.
Последната изява за патронния празник бе тържеството на 28 октомври под надслов „Живей здравословно”. Залата бе украсена с плакати, кошници, цветя и орнаменти, изработени от естествени и рециклирани материали. Най-впечатляващи бяха първокласници, каквито има за първи път в училището – от първия ред те внимателно гледаха и слушаха всичко.
Гости бяха представители на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, дошли да връчат наградите на участниците в конкурса, в който са участвали 18 ученици. Надежда Григорова, психолог, отчете, че в разработките са посочени основните причини за заболявания – тютюнопушенето, злоупотребата с алкохола и опиатите, нездравословното хранене, липсата на активно движение. Учениците са дали и алтернативи.
За художествена презентация първи е класиран Николай Караиванов. На второ място са Габриела Миркова, Илияна Джоргова и Радостина Иванова, а на трето – Иван Ласкин и Никола Терзийски. Николай запозна присъстващите със своята презентация. Обявено бе, че тя ще бъде качена на сайта на инспекцията. Радостина прочете своето есе, а Лора Кирилова представи есето на бившата ученичка в школото Зоя Станкова за значението на водата. Отличените заслужиха грамоти и подаръци.
Представителите на РЗИ, сред които бяха д-р Василка Алексиева и д-р Невянка Ракова, връчиха на учениците книжки за здравословния начин на живот с препоръка да ги прочетат и техните родители. Тържеството завърши с песни. Като водещи се изявиха самата директорка на училището Лиляна Минкова и мл. експерт Йоанна Станчева от инспекцията.

Евгения Попова
Йорданка Георгиева

Leave a Reply