Култура, Новини

В студ и мраз чествахме 99 години от Булаирската епопея

В сряда, на 8 февруари, се навършиха 99 години от славната победа на българската армия над турската войска на Галиполския полуостров, край Булаир. В тази кръвопролитна битка с важно значение за изхода на Балканската война активно участва 7-а Рилска дивизия, в личния състав на която са хиляди войници и офицери от Самоков и околните села. Общо 261 от тях оставят костите си край Мраморно море в защита на националната кауза и на честта на родния си край.
При невероятно мразовито време пред читалище-паметник “Отец Паисий”, където са паметните плочи на загиналите, на самия 8 февруари слово за героизма на булаирци произнесе кметът Владимир Георгиев. Той изтъкна, че победният бой при Булаир е станал също в един такъв много студен ден на зимата на 1913 г. /26 януари по стар стил/.
На честването присъстваха и други ръководители на Самоков и граждани, а водеща бе Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Общината. Млади хора държаха национални трибагреници, които не бяха издигнати заради обявения в този ден национален траур в памет на починалите при наводнението в хасковското село Бисер. Поради траура бе отложено и подготвеното от Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров” тържество в читалището. Пак по тази причина бе отменена и предвидената за вечерта заря.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите. Бяха поднесени венци от името на общинската управа и на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните. Граждани също оставиха цветя в знак на преклонение пред своите славни предци.

Leave a Reply