В събота – акция за почистване на Искъра и зарибяване

Община Самоков организира на 4 юни, събота, традиционното почистване на коритото на р. Искър, велосипедната алея покрай стената, както и зарибяване.
Така се откликва и на кампанията на „БТВ Медия груп” „Да изчистим България заедно”, която тази пролет се провежда за шеста поредна година. Начинанието е посветено на Световния ден на околната среда – 5 юни. На общините, които се включват в инициативата, се осигуряват ваучери за гориво, които се използват за извозване на отпадъците.
Коритото на Искъра в рамките на града ще се почиства за трета поредна година. По традиция ще бъде извършено и зарибяване, като се пуснат в реката 10 хил. балкански пъстърви, закупени от Общината. Още 4 хил. такива рибки ще бъдат закупени от самоковското ловно-рибарско сдружение.
Самото зарибяване ще се извърши на 4 юни от 11 ч. при пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” със съдействието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Освен на велосипедната алея, се организира и почистване на терените от двете страни на ул. „Преспа” в посока към фирма „Самел-90”.
От Общината канят гражданите да почистят пространствата около жилищните блокове и дворовете си. Желаещите могат да получат от общинската администрация /стая 409 в сградата на Общината/ чували и ръкавици, които пък са предоставени от фирмите „Тренчев”, „Рова” и „Монтажи 64”.
На 3 и 4 юни – петък и събота, ще бъде почистено и строителното депо южно от околовръстния път с помощта на фирмите „Главболгарстрой”, „Лобутов МЛ”, „Дилбран”, ЕТ „Емил Николов”. Както съобщиха от местната администрация, на почиствените терени ще бъдат поставени указателни табели, а събраните отпадъци от предварително заявено място за почистване ще бъдат извозвани своевременно. Заявки за почистване на терени, за извозване на отпадъци и за доставка на чували и ръкавици в деня на кампанията – 4 юни, могат да се правят на тел. 0886 72 72 96.
Почистване ще има и в с. Бели Искър в неделя – на 5 юни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*