История, Култура, Новини

Гайди и артилерия от четири черешови топчета озвучи Чакърови празници 2017

Представители на 14 патриотични клуба от цялата страна – от Видин и Шумен, от Калофер и Червен бряг, от Стара Загора и Плевен, и още, и още… сътвориха голямото шоу на традиционните Чакърови празници, състояли се на едноименните поляни край местността Карагьол в събота, на 22 юли.
Живи картини, наситени от битки на хайдутите с турските поробители, пресъздадоха моменти от героичния живот на славния Чакър войвода /Христо Проданов/ и неговите четници. „Самоковският барон”, както го е наричал самият султан, оживя в изпълнението на Георги Николчов, председател на самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”.
Малко известен факт е, че хората на Чакъра са първата българска хайдушка чета, която разбива редовна турска войскова част. Пословични са смелостта, силата, ловкостта и съобразителността на Чакър войвода. Не случайно жестокият предводител на самоковските турци Аджи Дамба, научавайки за смъртта му, счупва ятагана си на две и го изпраща на гроба на войводата в знак на уважение към неговото юначество и хуманно отношение към ранените и пленниците. Този момент, както и възпроизведената хайдушка клетва, също предизвикаха неприкрит интерес.
За пореден път свидетели на празненството бяха морената в памет на Чакър войвода, поставена тук през 80-те години на миналия век, и чешмичката, благоустроена през 1975 г., за първите Чакърови празници.
През цялото време напрегнатите събития на зелената морава бяха пояснявани по микрофона за публиката от от екскмета на Самоков инж. Христо Ярловски, автор на книга за Чакър войвода и изследовател на миналото на нашия град и района.
За първи път бе пресъздаден и ритуалът на хайдушкото кръщене с участието на свещеник и с влизане изцяло в студените води на Искъра.
Преди всичко това кметът Владимир Георгиев, пременен в народна носия и закичен със старинни оръжия, и Георги Николчов издигнаха българския трицвет на съвсем новия пилон на голямата поляна. След това от масивната сцена, също новоизградена, градоначалникът приветства всички участници в традиционните тържества и напомни, че те се провеждат за пети юбилеен път след възстановяването им през 2013 г., като домакин е клуб „Чакър войвода” със съдействието на Общината.
Първите Чакърови празници са организирани през далечната вече 1975 г., но през 90-те години традицията е прекъсната, за да се възобнови силно през последните години.
„Ние сме длъжници не само пред предците си, но и пред децата си”, напомни Вл. Георгиев, който завърши с думите „Да живее България!” и връчи на Г. Николчов почетния плакет на Общината.
Председателят на клуб „Чакър войвода” благодари от сърце на самоковската управа за добрата съвместна работа.
След словата проехтяха гърмежите на четири черешови топчета, фитилите на които бяха запалени от кмета Георгиев, бизнесмена и дарител инж. Камен Пешов, общинския съветник и дългогодишен сторонник на родолюбието инж. Стоимен Перфанов и народния представител Радослав Стойчев.
Отец Борис отслужи тържествен водосвет. Раздаден бе курбан.
Множеството има радостта да се весели на фона на музиката и песните на асеновградския оркестър „Големите гайди” с ръководител Стефан Янев, народните певци Боряна Карпузова и Володя Стоянов. Изявиха се и местни състави.
В ролята на водеща влезе Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, също облечена в народна носия.
В отдалечената на около 4 км от града ни местност в горещия ден някои посетители бяха дошли пеша, други с автобус, трети със стотици леки коли, мотоциклети, велосипеди… Сувенири и лакомства имаше за всички. В съзвучие с празника се предлагаха родни трикольори и фирмени фланелки и шапки с патриотична тематика. Изцяло бяха заети от зрители и слушатели съградените през последните дни много нови маси и пейки.
Приятелските срещи и самодейните изпълнения продължиха през целия ден. Сред хилядите, дошли тук, бяха не само самоковци и жители на околните села, но и много гости от София и от десетки други градове и села.
Две вечери поред – в петък и събота, хайдушки огньове, палатков лагер, музика и песни потапяха присъстващите в една рядко срещана в днешно време атмосфера, наситена с родолюбив дух, приятелство и веселие. До късно, както и през деня, етхтяха гърмежи от старинните пушки и пищови, безброй снимки и клипове също увековечиха тържествата.

Тодор Попов
Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply