История, Култура, Новини

Галерия „Масларски” чества 20-годишен юбилей

Ако нямаш очи за хубавото, не можеш с години да се отдадеш и на желанието си да събираш картини. Цели две десетилетия Иво Масларски е успял да запази това свое чувство, а дейността, произтичаща от него, да превърне в традиция.
За юбилея на неговата художествена галерия на 14 юли се събраха много художници, културни деятели, почитатели на изкуството. Започнала живота си едва ли не като на шега, с годините сбирката все повече се увеличава и вече доста картини на известни майстори на четката и на млади таланти заемат достойно място в залата. Тя е малка, но тук витаят духовете на тези, които са изрисували образи, пейзажи, къщи, места, напомнящи за пътувания в други страни. От всяка картина лъха посланието на художника, неговите мисли и виждания, пресъздадени цветно или в черно-бяло, със смесена техника…
Посетителите разгледаха с интерес творби на Слави Генев, Христо Йончев-Крискарец, Георги Белстойнев, Светлин Русев, Васил Чакъров, Тоня Горанова, Десислава Минчева, Мария Райчева и др.
Иво Масларски посрещна гостите с усмивка и сърдечно им благодари за уважението към неговия труд. Юбилярят получи много цветя и поздравления.
„20-годишната история на галерия „Масларски” е низ от много изложби и пленери, направили достояние на самоковци най-доброто от съвременното българско изкуство… Запазете артистичния си дух и продължавайте да откривате и показвате красивата страна на живота, не спирайте да вярвате, че „красотата ще спаси света”, бе посочено в поздравителния адрес на кмета Владимир Георгиев, прочетен от зам.-кмета Васил Сайменов.
В приветствието бе изказана и благодарност за съдействието при ежегодното връчване на националната награда „Захарий Зограф”, с която Самоков оставя ярка диря в родното изкуство в продължение на десетилетия.
Сред присъстващите бяха и художникът Светлин Русев, спортната деятелка Йорданка Благоева и др.
Даден бе коктейл. В двора, потънал в зеленина и цветя, сред приятна обстановка, всички посетители се чувстваха част от този цветен свят. Към любезния домакин пък бяха отправени пожелания още много години да радва почитателите на изкуството с нови красиви платна.

Димитрина Божилова

Leave a Reply