Култура, Новини

Георги Видинов показва цветовете на приказната есен на изложба-базар в библиотеката

„Есен в парка”, „Есенна река”, „Есенна гора”, „Есенен залез”, „Есенен път” – заглавията на пейзажите в 16-ата самостоятелна изложба на художника Георги Видинов говорят достатъчно за нейната сърцевина – да покаже топлината и мекотата на есенното спокойствие и да завладее душите на ценителите с отличителните за този годишен период нюанси на жълтия и червения цвят.
Експозицията на твореца от Бели Искър в общинската библиотека „Паисий Хилендарски” бе открита във вторник, 12 декември. Авторът е изложил 35 творби, предимно акварел, както и малка, но впечатляваща колекция с маслени бои. Видинов показва любов и към родния си край, изразена в картините „Есен в Бели Искър”, „Бели Искър и Орловите скали”, „Хижа в Бели Искър”, „Екопътеката в Бели Искър”.
„Рисуването е основната ми храна в живота. Рисувам за удоволствие и защото ми е приятен самият процес”, изповяда се Г. Видинов при откриването на изложбата. Той загатна, че в бъдеще може да изненада ценителите с по-големи творби от масло и евентуално с фигурални композиции.
„Прекрасните пейзажи на Георги показват всичко, което той е видял, усетил и преживял, свързал го е с въображението си и го е пречупил през своята душевна нагласа”, заяви главния библиотекар Албена Ихтиманска. Тя добави, че колективът на културното средище се чувства изключително уютно в компанията на творбите на Видинов.
„Явно много обичаш природата, защото в картините има много светлина и те направо греят”, възкликна писателят Владимир Кабрански.
Изложбата е и базар, цените на картините варират от 50 до 250 лв. Платната ще останат в библиотеката до края на януари 2018 г.

Делян Василев

Leave a Reply