Култура, Новини

Георги Видинов разкри чрез форма и багри душата си

В рамките на майските културни празници и националната библиотечна седмица на 12 май в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” бе открита поредната 12-а изложба на Георги Видинов.
Творецът е роден в Бели Искър. Учил е за скулптор в Художествената академия, при проф. Величко Минеков, но след това се отдава повече на рисуването, най-вече на акварела, където картината добива богат на нюанси и колорит вид.
„Видинов е от тези творци, които успяват да докоснат сърцата на посетителите. Художникът чрез форми и багри иска да разкрие тайните на света. Всичко зависи от вас – с какви очи ще гледате и преценявате картините”, заяви при откриването на изложбата гл. библиотекар Албена Ихтиманска.
Разглеждайки акварелите, може да усетиш очарование, носталгия, дори мистика…
Пестелив на думи е Георги, но богат на цветове. Успява да „хване” душата, за да преживеем неговата радост и удоволствието, с което е рисувал. „Всичко трябва да се прави с любов, която да стане мост между хората. Главното ми послание е да предам тази еуфория, хората да усетят тръпката. Това е мое огледало, в което се оглеждат моите очи, чувства, емоции. Да има хармония, красота в това, което вършиш; да усетиш и предизвикаш хората, да им бъде приятно, е голямо постижение”, изповяда се сякаш художникът.
Оперната певица и културна деятелка Росица Тренкова не се стърпя и се обърна към автора: „Преди години много ходех в планината, а сега мога само чрез вашите картини да посетя тези невероятно красиви места в Рила. Връщам се и отново преживявам онези приятни моменти.”
„Познавам го от дете. Бяхме с родителите му семейни приятели. Много тих, скромен, честен и талантлив човек е Георги. Първата му изложба направихме в Информационния център. Имам идеята тази година, за традиционния празник на зелника, да покажем картините му на гостите. Радвам се, че такъв талант се е родил в нашето село”, пък сподели дългогодишният кмет на Бели Искър Крум Георгиев.
Изложбата е и базар. Картините струват от 40 до 75 лв.

Димитрина Божилова

Leave a Reply