Новини, Образование

Георги Димитров и Стефания Зашева сред призьорите в международно състезание

Георги Димитров

Самоковските ученици Георги Димитров и Стефания Зашева се класираха пети и шести в своите възрастови групи на международното състезание „Математика без граници”, състояло се в началото на юли в Несебър.
Георги е петокласник в ПГ „Константин Фотинов”, а Стефания е първокласничка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Те бяха и единствените представители на Софийска област на този заключителен кръг на състезанието.
Млади звезди от 9 страни /Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Турция и Узбекистан/ участваха във финалният кръг на този втори по рода си турнир, организиран от асоциация „Образование без граници” и Научно-образователен център „Innovation” /Казахстан/. В три континента през последната учебна година са се провели три предварителни кръга на надпреварата.
Приветствия до финалистите бяха изпратили генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и просветният министър проф. Тодор Танев.
Младите математици не само мериха сили с талантливи свои връстници, но завързаха и приятелства, размениха си подаръци и си пожелаха догодина пак да се срещнат като участници в авторитетната изява.

Leave a Reply