Култура, Новини

Георги Маков издаде нова книга – „Шарен свят”

Разкази, фейлетони и миниатюри е включил в новата си книга „Шарен свят” доайенът на самоковските литературни творци Георги Маков.
„Писането е вътрешна необходимост, призвание, колкото и банално да звучи. Сладка болка. Жажда. Разбирам го и по факта, че пиша винаги, по всяко време на денонощието, и навсякъде, където ме осени идеята. Писането е и гражданска позиция. Темите са около нас, ври от проблеми, от смешно-тъжни ситуации. Прав е Радой Ралин, който казва, че „плодово-зеленчуковите” теми са експлоатирани до краен предел, а живите хора – това са свежите теми…”, изповядва се сякаш в предговора авторът.
Някои от творбите в сборника са печатани на различни места, други пък за пръв път виждат бял свят.
Редактор е Тодор Попов, а за графичното офомление се е погрижила Надка Вардарова.
Георги Маков е роден през 1930 г. в Доспей. Завършил е Селскостопанската академия в София и е работил като зооинженер. Дългогодишен сътрудник е на местната и централната преса и на Българското национално радио. Има награди от национални литературни конкурси. Автор е и на книгите „Петно в досието”, „Неизмислици”, „Моите 101 гряха”, „Некръстени нощи” и „Зад завесата”. Удостоен е със златния почетен знак на Самоков.
„Шарен свят” струва 5 лв. и може да се намери и в редакцията на „Приятел”.

Leave a Reply