Новини, Шарен свят

Георги Прасков призовава да изчистим Самоков на 30 и 31 март

С пукването на пролетта зажаднелите за красиви гледки и природни дарове самоковци постепенно започват да раздвижват снага из родния край. При подобен излет търпимостта на природолюбителя Георги Прасков към немарливостта на хората по отношение на околната среда достига връхната си точка.
„Наши познати ни казаха, че най-много коприва има над моста на река Бистрица и с моята приятелка тръгнахме натам. Видяното обаче ни отврати! Човек да го е гнус да си набере коприва – сякаш го прави от кофа с боклуци”, огорчен бе Прасков. Той и приятелката му не пропускат сутрешните разходки около града и констатират, че положението в общи линии е подобно навсякъде.
„Имам чувството, че живеем сред нискоинтелигентни хора. Най-лошото е, че точно тези, които най-силно замърсяват, най-много се оплакват от състоянието на държавата”, възмутен е нашият съгражданин.
Той сподели, че вече се е свързал с Общината, откъдето са обещали да отпуснат чували за боклуците и превоз за извозването им.
„Другата страна на проблема е генерирането на много голям отпадък. За да имам една вещ – например телефон, той е опакован няколко пъти с хартии, пластмаси и картони, които впоследствие трябва да отидат някъде”, сподели Прасков и добави, че често хората проявяват лекомислие и захвърлят опаковките на неподходящи места.
Затова той с подкрепата на двама съмишленици – Владимир Митков и Светлин Стефанов, решават да направят необходимото според възможностите си. Природолюбителите призовават всички желаещи да се присъедият към кампанията им на 30 и 31 март, събота и неделя. Сборният пункт е възстановеното съоръжение самоково при моста на Бистрица в 12 ч.
„Желанието ни е да събудим жителите на града и да правим такива акции всяка седмица на различни места. Инициативата е от нас, но се надяваме и други хора да се включат и да я продължат”, завърши Георги Прасков.

Делян Василев

Leave a Reply