Новини, Образование

Георги Раев от СУ „Никола Велчев“ с второ място на международния конкурс „Заедно в XXI век”

Осмокласникът в СУ “Никола Велчев” Георги Раев бе класиран на второ място в раздел „Мултимедийни презентации“ на международния конкурс „Заедно в XXI век”. Наградата – едноседмична почивка в санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, бе връчена от Павел Журавльов – ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център. Награда получи и неговата преподавателка Силвана Оцетова.
Конкурсът „Заедно в XXI век“ е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците. Творби в тазгодишното му издание изпратиха хиляди деца от България и чужбина. Авторитетно жури отличи ученици в три възрастови групи за всеки от разделите “Поезия”, “Проза”, “Реферати”, “Медийни презентации”, “Творби на руски език”, “Песни”, “Рисунки”, както и 50 учители. Те твориха по темите: 140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) – освобождението и възстановяването на българската държавност; По пътя към Победата; От историческите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград (февр.1943 г.) и Курската битка.
Организатори на конкурса са фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Синдиката на българските учители, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Националният дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Национално Движение “Русофили”, Форум „България – Русия”, Федерация „Съюз на съотечествениците“, МКДЦ „Дом на Москва в София”, РКИЦ, дружество „Найден Геров“, Съюз на приятелите на България – Москва, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД с подкрепата на Министерството на образованието и науката. За поредна година той се проведе под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.
Сред почетните гости на събитието бяха Павел Журавльов – ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ, Станка Шопова – председател на фондация „Устойчиво развитие за България“ и председател на Организационния комитет на конкурса, Симеон Игнатов – председател на БАС, Христина Иванова – главен секретар на НД “Русофили”, Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, поетите Лъчезар Еленков, Йордан Милев, Атанас Звездинов, художникът проф. Домусчиев, писатели, художници, творци.

Leave a Reply