История, Култура, Новини

Георги Хаджийски представи книгата си за Драгушиново

Георги Хаджийски

Още едно село в Самоковско има вече писана своя история. На 9 октомври Георги Хаджийски представи в общинската библиотека „Паисий Хилендарски” своята нова книга „Драгушиново или за шепота на преданията”.
Литературният критик Христо Христов изтъкна, че новата книга е поставена на научно-методологична основа и е една от най-добрите от този род в региона. Освен многобройните научни данни и доказателства, повествованието съдържа и любопитни факти, легенди, хипотези. На места прозира характерната за автора тънка ирония. Книгата има значима научна стойност.
Много интересни са и сведенията за бита и обичаите в миналото, за различните околни местности и за родословието на фамилиите в крайградското село. Според автора Драгушиново е по-старо от общинския център Самоков, а вр. Мусала носи името на Муса – един от синовете на Баязид.
Доста цветни снимки успешно обогатяват и допълват повествованието.
„Тази книга е не само за драгушинци, а и за всички хора от Самоковско. В нея има много мъдрост, примери, поуки”, посочи Христов.
Изказалите се поздравиха Хаджийски за неговия ценен труд, поставиха въпроси и изразиха мнения по засегнатите в книгата теми.
Авторът благодари на Хр. Христов, на гостоприемните домакини от библиотеката и на всички присъстващи. Хаджийски сподели, че идеята за книгата е възникнала преди около 7 години, когато заедно с тогавашния кмет на селото Петър Дитов са замисляли да направят рекламна картичка за Драгушиново по повод влизането на страната ни в Европейския съюз. Самата книга е издадена със собствени средства на автора.
Водеща на вечерта бе гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Присъства и кметът на Драгушиново Стефан Домишляров.
Даден бе скромен коктейл.

х х х

Георги Хаджийски е завършил история и география, социална педагогика и мениджмънт на социалните дейности. Автор е на книгата „Въведение в душевността на българските цигани” и съавтор на излезлите на български и английски език книги „Етнопсихология на детето” и „Образование за всички”. Има повече от 100 научни и публицистични материала в сферата на етнопсихологията, социалната психология, социалната политика, педагогиката и историята.

Христо Христов, Георги Хаджийски и Албена Ихтиманска

Директорката на СОУ “Отец Паисий” Лиляна Минкова

Кметът на Драгушиново Стефан Домишляров

Leave a Reply