Новини, Шарен свят

Германия набира безработни младежи за едновременно учене и работа

В Бюрото по труда на 19 ноември бе организиран Ден на отворените врати за безработни младежи от 18 до 27 години. Целта бе те да се запознаят с германската програма за 2015 г. за професионално обучение на младежи.
Федералната агенция по труда към Министерството на труда и социалната политика на Германия за трета поредна година набира кандидати за участие в програмата, която има за цел да подпомогне, включително и финансово, 2000 младежи от страните от Европейския съюз, които искат да започнат т. нар. дуално професионално обучение във Федералната република /като учат и работят едновременно/.
Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 27 години, да имат българско гражданство и завършено средно образование, но без магистърска степен.
Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и на германската държава, е за курс по немски език до достигане на ниво В1, пътуване до Германия за започване на практика и на обучение, курс по немски в Германия, едно пътуване годишно до България по време на учебната година, заплата от работодателя и допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда до достигане на доход от 818 евро на месец.
Специалностите, по които се очаква да има места за обучение, са хотелиерство и ресторантьорство, хранително-вкусова промишленост, строителство, технически професии и др.
Повече информация може да се получи в Бюрото по труда. Крайният срок за подаване на документи е 25 ноември т. г.

Евгения Попова

Leave a Reply