Гимназисти представиха театрална постановка на немски език /СНИМКИ/

Ученическата театрална трупа „Театър? – Фантастиш!” с ръководители Емилия Попова и Стефанка Митрева при ПГ „Константин Фотинов” представи на 18 април в читалище-паметник „Отец Паисий” предпремиера на постановката „Завесата се вдига за свободата”.
За четвърта поредна година нашият състав е класиран за финалите на националния фестивал на училищния театър на немски език „Завесата се вдига за немския език”, който тази година ще се състои от 20 до 22 април в Монтана. Мотото на тазгодишната проява е „Свободата – право, задължение, чувство или възможност”.
Вече придобили опит в тази сфера, младите театрали предизвикаха нееднократно с умелата си игра аплодисментите на публиката, изпълнила читалищния салон. Прецизната и същевременно естествена игра на гимназистите, които се изявиха и като танцьори, и отличното вплитане на музикални и светлинни ефекти създадоха у зрителя чувство за лекота, забава и наслада при изпълнението на различните роли. Учениците показаха и завидно владеене на немския език, като безпристрастният зрител едва ли би могъл да установи, че актьорите не говорят на майчин език.
В рамките на половин час те размишляваха по темата за свободата, превъплътявайки се в различни персонажи от нашето всекидневие – ученици, родители, младежи, пенсионери, планинари, влюбени…
В „Завесата се вдига за свободата” участват Антония Христова, Виктория Гончева, Десислава Богданова, Иван Иванов, Калина Митрева, Леда Ковачева, Любомир Йорданов, Мария Стоянова, Михаил Лухов, Николета Иванова и заелият призовото второ място в националния кръг на олимпиадата по немски език Светослав Иванов. Тонрежисьор пък е Мария Венкова.
„И тази година трябваше да напишем пиесата сами, тъй като е почти невъзможно да намерим подходяща готова постановка, която да отговаря на темата, на регламента и да бъде на немски език… Всъщност, списъкът на авторите е много дълъг, защото със свои идеи участваха всички участници в трупата, наши колеги и приятели. Ние само облякохме в думи тези идеи”, скромно заявиха Ст. Митрева и Ем. Попова и благодариха за оказаната им подкрепа.
Тази година „Театър? Фантастиш!” работи по проект „Твоят час” на образователното министерство, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това бе и първата публична изява на групата във връзка с работата по проекта.
Директорката на гимназията Венета Симитчийска поздрави театралите с поредното им присъствие сред 12-те финалисти на фестивала „Завесата се вдига за немския език” и им пожела успех в Монтана.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук:https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1671721896191086

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*