Новини, Образование

Гимназисти ще стажуват във Франция

Професионалната гимназия по туризъм осъществява поредния си европейски проект по програма „Еразъм+” – ученици от 10 и 11 клас, специалности „Кетъринг“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” и „Организация на хотелиерството“, ще стажуват в ресторанти във Франция.
Проектът ще се осъществи в партньорство с асоциация WELCOMA. В начинанието ще участват и млади хора от Италия, Германия, Испания, Великобритания и Ирландия.
Самоковските ученици ще са на стаж три седмици в десет традиционно френски ресторанта в гр. Амиен, на 100 км от Париж. WELCOMA трябва да осигури както работните места за стажа, така и ментор и наставник на всяко работно място.
Целта е да се придобие практически опит и да се практикува френския език в реална среда. Стажът неминуемо ще повиши и самочувствието и увереността на младежите.
Кандидатите са подали мотивационни писма, решавали са тестове по професионална подготовка и английски и с тях специална комисия е провела интервю. Сега се провеждат заниманията по френски под ръководството на преподавателя в училището Димитър Апостолов, когото колегите описват като полиглот, пътешественик и авантюрист по душа. Едновременно с преподаване на граматика и лексика младите хора се запознават и с френските нрави и култура.
Окончателният подбор на 20-те участници, които ще стажуват във френски ресторанти, ще стане след приключване на предварителната подготовка на основата на показаните резултати и проявените дисциплина и отношение при изпълнение на дейностите по проекта.
От гимназията уточниха, че за 6 години общо 100 ученици от учебното заведение са стажували в чужбина по програмите „Леонардо да Винчи“, „Мобилност” и „Еразъм +“.
„Интересът от работодатели към обучаваните кадри в училището ни е голям особено през настоящия зимен сезон. Работодатели сами търсят стажанти и работници сред гимназистите. В момента училището не може да удовлетвори търсенето на фирмите, тъй като се извършва обучение на 220 ученици в 11 класа по 4 специалности, а възможностите само на хотелите в Боровец са да поемат пет пъти повече ученици на работа”, заявиха от ръководството на гимназията и допълниха, че е практика предлагането на работно място за учениците след стаж и проверка на техните умения и знания.
В близките години курортите в региона и специално Боровец ще изпитват все по-крещяща нужда от специалисти, преминали школата на гимназиалното професионално обучение. „Надяваме се местната общественост да осъзнае, че развитието на Самоков и района преминава през високото качество на предлаганите туристически услуги”, заключиха от гимназията.

Leave a Reply