Новини, Образование

Гимназията в Долна баня чества юбилей

Малките ученици с трепет очакваха първия учебен ден

Празник бе на 15 септември и за двете учебни заведения в Долна баня – 160-годишното СОУ „Неофит Рилски” и 85-летната Професионална гимназия „Христо Ботев”.
Директорката на СОУ “Н. Рилски” Петя Янева поздрави с първия учебен ден ученици, колеги, родители и гости. Приветствие поднесе и секретарят на Община Долна баня Красимир Терзийски.
По детски непринудено и топло прозвуча обещанието от името на всички първолаци на малката Йоанна Рименова. Учениците бяха поздравени и от името на своите родители.
Енорийският свещеник иконом Пламен Димитров в съслужение с отец Атанас Николов, баща на първолак, извършиха водосвет.
43-ма са тази година първолаците в Долна баня. Радващо е, че за разлика от много години насам сега ще има и два 9-ти класа – една реална паралелка и една с изучаване на туризъм. Учениците от първи и втори клас пък ще се обучават целодневно.
В юбилейната за долнобанската гимназия година бе направена масивна ограда на двора, монтирана бе нова детска площадка, извършен бе основен ремонт на класните стаи и кабинети. Предстои през есента красивата сграда да се санира.
Междувременно стартираха два големи проекта. Единият е под надслов „Заедно ще постигнем по-високи резултати в обучението и ще живеем по-интересно и по-добре”, а другият е под мотото „Другостта е територия, която няма граници”. И двата проекта се осъществяват по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” и имат за цел да осигурят условия за по-успешна социална и трудова реализация на децата и учениците от етническите малцинства чрез създаване на предпоставки за равен достъп до образование и обучение и засилване на мотивацията им за включване в образователния процес.
Третият проект, който започна от началото на новата учебна година, е под надслов „Работилница за добродетели”. Целта е да се подпомогне нравственото обогатяване на младежите. Проектът се осъществява от фондация „Благотворител” в партньорство с фондация „Обичай това дете”.
Любомир Кузев

Leave a Reply