Новини, Образование

Гимназията по туризъм обмени опит с училища от страната

Професионалната гимназия по туризъм участва през юни в обмен на добри практики по Националната програма „Иновации в действие“. На самоковското учебно заведение гостуваха ПГТМ „Христо Ботев“ от Ботевград и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от шуменското село Драгоево.
В рамките на два дни представители от ПГТМ „Хр. Ботев” – учители и ученици, предвождани от директора, наблюдаваха иновативни образователни процеси, предизвикали голям интерес.
Единадесетокласниците  от специалност „Организация на туризма и свободното време“ демонстрираха знанията и уменията си по интегративния иновативен предмет „Екскурзоводско обслужване“ на тема „Културен туризъм“. Възпитаниците на Гимназията по туризъм запознаха гостите с образованието в Самоков през Възраждането и с паметни исторически събития от региона.Забележителностите на града ни бяха представени чрез прожекция на видеа, подготвени от учениците. Представена бе и симулация на учебен ден от епохата на Възраждането. Междучасията пък се запълниха с анимации за ученици и учители, както и с игри, препращащи към епохата на социалистическото училище. Участниците в обмена опитаха и храна, характерна за представения период.

Десетокласниците от специалност „Технология на кетърингово събитие“ пък доказаха своето майсторство с урок на тема „Представяне на вино“. Гостите се чувстваха комфортно в новооткрития кабинет на самоковската гимназия.
Делегацията от Ботевград подари на Гимназията по туризъм картина,  изобразяваща емблематичната за този град часовникова кула.
Споделеното по време на двудневния обем бе много полезно и за учителите и учениците от драгоевското ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
По-късно Гимназията по туризъм върна визитата на ПГТМ “Хр. Ботев”. Самоковски ученици и учители наблюдаваха урок, представящ предимствата и недостатъците на онлайн платформите за обучение. Изнесен бе и практически урок по информационни технологии. Обменът приключи с анкета и дискусия на тема „Проблеми и успешни практики в българските професионални гимназии“.
Представителите на трите училищата си обещаха споделянето на иновативни идеи и успешни практики да продължи и след приключване на работата по националната програма.

Leave a Reply