Гимназията по туризъм чества с Винена вечер 60-годишен юбилей

С оригинална Винена вечер, състояла се на 27 септември – Световния ден на туризма, Професоналната гимназия по туризъм почете своя 60-годишен юбилей.
Началото си учебното заведение води от далечната вече 1959 г. като професионално училище по текстил /известно е, че Самоков през втората половина на миналия век бе един от основните текстилни центрове на страната ни – тук хиляди работници се трудеха в комбинат „Рилски лен”, фабриките „Самоковска комуна”, „Борис Хаджисоиров” – „Слатина” и в други по-малки подобни предприятия и цехове/.

Самата сграда /на ул. „Отец Паисий”/ е построена в началото на 20-те години на миналия век по идея и със средства на Женското дружество в града ни. Предназначението й в началото е било тук да се обучават момичета за шивачки.
След като в края на 50-те години тук се създава училището по текстил /с първи директор Манол Манов/, по-късно то претърпява няколко преобразувания. Сега се развива като Професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за Боровец и други курорти, успешно въвежда дуалното обучение и осигурява стаж на своите възпитаници в чужбина. Училището е и носител на орден „Кирил и Методий” – втора степен.
На историята и днешния ден на учебното заведение бе посветен специален филм, който бе прожектиран пред присъстващите настоящи и бивши учители и ученици и многобройни гости.

Директорката Борислава Хаджийска връчи много награди на бивши директори, заместник-директори и учители.
С плакет на името на Петър Дънов бяха удостоени бившите директори Анета Николова, Антоанета Григорова, Надя Божилова, Теопия Цаловска /посмъртно/, бившият зам.-директор Донка Генова и настоящият зам.-директор Николай Ковачев.
Плакет на името на Алеко Константинов получиха дългогодишни преподаватели, пенсионирали се в училището, или имащи над 30-годишен стаж: Добри Милушев, Димитър Щъркелов, Станка Воинска, Венета Банчева, Албена Попова, Снежана Деянова, Румен Тодоров.
Дългогодишни учители – Ани Тоскова, Христина Миланова, Велина Георгиева, Захаринка Захариева, Евелин Заркина, Росица Пенева, Ивелина Димитрова – бяха наградени с почетни грамоти.
Прзнание заслужиха и дългогодишни служители в учебното заведение. С плакет бяха удостоени Йорданка Димитрова, Василка Станкова и Василка Сарафиева, а с почетна грамота – Антоанета Василева, Ани Йонкова, Стойка Терзийска, Лена Станоина и Снежана Тонкина.
Уредничката на Младежкия дом Латинка Щъркелова като майка на бивш ученик и общественичка се обърна с топли думи към учителския колектив и подари голям красив букет на директорката.
Още много поздравления получиха ръководството и сегашните преподаватели от бившите си колеги и представители на други институции. Радостта на домакините сподели и заместник-кметът Люба Кленова.
И жизнерадостни хора на пременени в народни носии млади хора предизвикаха ръкоплясканията на събралите се в салона на сградата на училището на ул. „Отец Паисий”.
С голям интерес присъстващите разгледаха многобройните табла със снимки, отразяващи живота на учениците и учителите в днешния ден и през изминалите десетилетия.
Особено любопитство събуди пресъздаденото в една от класните стаи килийно училище. Тук посетителят може да види как в миналото учениците са учели в началото да пишат на пясък, после на плоча с калем, докато се стигне най-накрая до използването на хартия. Газени лампи, пера за писане, голяма пръчка, табелки с надписи „Прилежен”, „Добър”, „Смирен” и пр., шарени торбички и черги допълват атмосферата на килийното училище и сякаш ни пренасят в едно минало, отишло си безвъзвратно, но поставило с много възрожденски ентусиазъм началото на съвременното родно образование, стремежът към наука и към защита на родолюбието. Надписът на вратата на това школо пък гласи: „Помогни ми да ся возвыся”.
Учител допълни, че е пресъздадена обстановката на едно учебно заведение от 19 век, в което се е прилагала модерната за времето си Бен-Ланкастърска или другояче казано – Взаимоучителната метода, когато е имало един учител на десетки и дори на стотици ученици, но в негова помощ са били по-големите от тях, които са обучавали по-малките…
Желаещите се разписаха в книгата с пожелания към колектива на Професионалната гимназия по туризъм.
Всички вдигнаха наздравици с чаша вино и замезиха с невероятните вкусотии, приготвени от възпитаници на училището.
До късно в неформална обстановка продължиха разговорите за миналото, настоящето и бъдещето на гимназията, за нейното важно място в живота на града ни, както и за житието-битието на учителите и учениците в нея.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*