Новини, Статии, коментари

Глад, лошо хранене, бедност… А кой е виновен?

Злободневно

От Регионалната здравна инспекция ни подсетиха, че току-що отминалият 16 октомври е Световен ден на прехраната. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО /Организацията за храната и земеделието към ООН/ за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от обществеността на проблемите с прехраната и с общите усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, включително и в България от 2006 г.
Че и у нас имаме проблеми с глада, лошото хранене и бедността едва ли е необходимо да се убеждаваме. Виждаме хората, които ровят в контейнерите за боклук; броим си стотинките, но пак не можем да си купим по-качествена храна /която, естествено, е и по-скъпа/; за бедността да не говорим… Достатъчно е да се каже, че доходите на двама от всеки трима пенсионери са под официалната линия на бедност, че около половината от възрастните хора получават мизерните за днешно време пенсии от по 200-250 лв., след като 40 години са работили ден из ден в интерес на обществото.
Неравенството е крещящо. Тази България, която можеше по два пъти и три пъти да изхранва своя народ, сега е мащеха за мнозина.
А бедността води не само до глад и недохранване, а и до оскотяване, до разминаване и дори до раздяла с моралните ценности и скрупули, до отритване от обществото и маргинализация.
Кой е виновен за това? Кой е отговорен? Най-лесно е да кажеш – управниците, богатите… И това в някакъв смисъл може да е вярно, но е все пак вероятно част от отговора.
Във всеки случай е абсурдно и печално в страна, която разполага с прекрасни природни дадености и от години е член на Европейския съюз, такива въпроси да висят почти като Дамоклев меч. И да не им намираме свестни отговори като общество…

Тодор Попов

Leave a Reply