Гласуваме за 17 български евродепутати

В неделя, на 25 май, ще се състоят избори за депутати в Европейския парламент. Гласоподавателите у нас трябва да изберат 17 български евродепутати. Общо 751 са членовете на Европарламента, който през есента трябва да избере новия председател на Европейската комисия.
За 17-те места у нас се регистрираха 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета. Ето и техните номера съгласно изтегления жребий от Централната избирателна комисия:
1. ПП „Българската левица“ 2. ПП „Глас народен“ 3. ПП „Партия на зелените“ 4. ПП „Зелена партия“ 5. Независим кандидат Николай Бобринов Йовев 6. ПП „Християндемократическа партия на България“ 7. Независим кандидат Янаки Ганчев 8. ПП „Българска национално-патриотична партия“ 9. ПП „Синьо единство“ 10. Коалиция от партии „Реформаторски блок“ 11. ПП „Национален фронт за спасение на България“ 12. ПП „БАСТА“ 13. Коалиция от партии „АБВ – Алтернатива за българско възраждане“ 15. Коалиция от партии „Коалиция за България“ 16. ИК – Виктор Тенчев Папазов 17. Коалиция от партии „КОД – Антония Първанова, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП“ 18. ПП „ГЕРБ“ 19. Независим кандидат Евгения Златева Банева 20. ПП „Атака“ 21. ПП „Съюз на комунистите в България“ 25. ПП „Българска комунистическа партия“ 26. ИК – Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти 27. ПП „Зелените“ 28. България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден“ 29. ПП „Движение за права и свободи“ 30. Коалиция „Националистически партии на България“.
Както се вижда, действителните кандидати са по-малко от 30, тъй като някои от първоначалните заявки са анулирани от ЦИК като не отговарящи на законовите изисквания.
Според новите правила от лявата страна на бюлетината ще бъдат изписани имената на партиите, коалициите, чиито номера ще са в квадратче, а вдясно – номерата на самите кандидати от листата, които ще са в кръгчета.
На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не може да прозира какво е попълнил гласоподавателят при предаването ѝ. Има и две квадратчета за печати. Първият печат се слага преди да гласуваме, а вторият – след като сме гласували.
При гласуване в тъмната стаичка може да се използват два знака – хикс и чавка. При отбелязването на знака не трябва да се излиза от квадратчето.
Ако гласуващият е излязъл от квадратчето толкова много, че не става ясно кое от две съседни квадратчета е избрал, бюлетината ще бъде обявена за недействителна. За да поправи грешката си, избирателят има право да получи втора бюлетина – но само веднъж. Задължително е да се използва син химикал.
На самата бюлетина от лявата страна се избира партия, коалиция и независими кандидати, а в дясната страна се отбелязва преференция.
Гласуващият трябва задължително да направи избор от предложенията в лявата страна – т. е. да посочи партия, коалиция или независим кандидат.
Избирането на преференция /вдясно на бюлетината, за пренареждане на листата с отбелязване на един от номерата/ не е задължително.
След излизането от тъмната стаичка се удря втори печат и едва след това бюлетината се пуска в урната.
Изборният ден ще продължи от 6 до 19 ч.
На първия европейски вот у нас – през 2007 г., гласуваха 28.6 % от избирателите, а на втория, през 2009 г. – 37.5 %.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*