Култура, Новини

„Глас се дочу от Демир капия”

Нова книга

В сборника „Глас се дочу от Демир капия” са събрани общо 101 народни песни, записани в с. Бели Искър от председателката на местното читалище Теменужка Маринкова.
Песните са разпределени в няколко раздела: „Исторически”, „Юнашки”, „Хайдушки”, „Битови”, „Коледарски”, „Сватбарски”, „Митически”, „Обредни”.
Под много от песните са отбелязани с имената и годините си и хората, които са ги изпълнявали.
Изданието е посветено на 80-годишния юбилей на народно читалище „Стойне Ангелов-1932 г.”.
Книжката започва с мисъл на Пенчо Славейков: „От всичко, писано на български език, обичам и ще обичам нашата дивна народна песен и всичко, що е откърмено от нея.” Накрая пък е даден речник на малко познати думи.
Снимки на състави и певци от Бели Искър разнообразяват и допълват изданието. На корицата пък е картината на художника от Бели Искър Георги Видинов „Проходът Демир капия с Орловите скали”.
Новата книга е дело на издателство „Приятел” с графичен оформител Надка Вардарова.
Теменужка Г. Маринкова е родена в Райово, а омъжена в Бели Искър. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, българска и френска филология. Дългогодишна учителка в ОПУ „Неофит Рилски” и ръководителка на ученическа фолклорна група. Ръководителка и на мъжката фолклорна група „Орлови скали” в Бели Искър и участничка в местната женска група за автентичен фолклор. Сред основателите е и на музейната сбирка в селото.

Leave a Reply