Крими, Новини, Политика, Шарен свят

Глобиха Ал. Методиев с 3000 лв. за случая в Костенец

Върховният касационен съд реши окончателно, че наказанието на бившия депутат от ДПС и наш съгражданин Александър Методиев /Сали/ за хулиганство и противозаконно възпрепятстване на полицията трябва да е глоба от 3 хил. лв.
Делото е стигнало до последната съдебна инстанция след жалба на подсъдимия. Магистратите не са съгласни, че Методиев е възпрепятствал служители на МВР да изпълнят задълженията си. Така се отменя присъдата на Софийския апелативен съд от м. г., предвиждаща 6-годишно условно наказание и “обществено порицание”. Преди това – в началото на 2017 г., градският съд бе наложил на Методиев 6 месеца условно и глоба от 3000 лв.
По другото обвинение – за хулиганство, върховните магистрати смятат, че бившият народен представител трябва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на глоба от 3 хил. лв. Аргументирайки се, съдиите отбелязват, че „подсъдимият парадирал с качеството си на народен представител, размахвайки служебната си карта; търсел обяснение от полицаите защо съставят актове на “неговите хора”; искал от тях отчет какво правят и защо спират автомобили; отправял към полицейските служители груби реплики, настоявал да му представят актовете, които били съставени до момента, и доказателства за какво били съставени; заплашвал ги с уволнение и пр.”
Случаят е от 1 май 2016 г., когато докато пътувал с кола към Костенец, Методиев предприел забраненото тройно изпреварване, не спрял на полицейски сигнал, а после опитал да окаже натиск върху шефа на районното управление на полицията и да осуети проверка на микробус с футболисти от отбора на ромите от Самоков.
През септември 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тогавашния народен представител, който сам се отказа от имунитета си малко преди това.

Leave a Reply