Говедарци прие и раздаде дарове от и за хората

Юбилейният пети национален фолклорен фестивал „Дар от природата” се състоя в събота и неделя – на 26 и 27 август, в Говедарци – най-голямото село в общината ни. Тук, на 1250 метра надморска височина, природата щедро е изсипала своите блага – тучни поляни, борови исполини, планини-стожери и безкрайно красиви рилски гледки обграждат от всички страни китното село. В красотата и колорита на този благодатен кът хармонично се вписаха в края на миналата седмица производители на млечни продукти, билкари, майстори-занаятчии.
Зам.-кметът на общината Люба Кленова прочете при откриването поздравителен адрес от кмета Владимир Георгиев. Участници и публика бяха приветствани сърдечно и от секретаря на местното читалище „Христо Ботев” Спаска Костова – основен „двигател” при организацията на фестивала. Кметът на Говедарци Георги Шуманов пък откри юбилейното издание на форума, като по стара българска традиция лисна менче с вода.
Откакто проявата придоби национален характер през 2015 г., фолклорната част на „Дар от природата” приковава все по-голямо внимание. В тазгодишния конкурс се включиха над 50 групи от Пернишко, Радомирско, Дупнишко, Кюстендилско, Петричко, Софийско и пр. Въпреки това много от наградите, присъдени от журито – певицата Величка Чаушева и хореографът Ивайло Георгиев, останаха в Самоковско.
В раздела за песенно изкуство първи се класираха мъжката и женската група с ръководител Иван Машов към читалище „Христо Ботев” в Говедарци, детският състав „Белчинче” с рък. Даниела Георгиева и групата за автентичен фолклор с рък. Менка Гирова към читалище „Светлина” в Белчин, групата за автентичен фолклор „Околийка” с рък. Таня Божкова към читалище „Искра” в Горни Окол, мъжката група с рък. Георги Ников към читалище „Васил Левски” в Маджаре. Първенци със своите вокални изпълнения станаха и трио „Искровки” и Страхил Галев от Бели Искър, Ивана Зърнева, Мартина Дибекова и дует Иванина Станкева и Кристина Симеонова към читалището в Белчин, Мария Шаламанова от Ярлово.
На второ място се наредиха дамската група „Самокови” с рък. Деница Михайлова към читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков, групата за автентичен фолклор с рък. Момчил Чалъков към читалище „Васил Левски” в Алино, Йоана Джамбазка от местното читалище и Елена Любенова от Ярлово.
Трети в същия раздел се класираха говедарската група за автентичен фолклор, мъжката група от Бели Искър с рък. Страхил Галев, женските групи от Маджаре /рък. Георги Ников/, Доспей /рък. Елена Ковачка към читалище „Отец Паисий”/, Ярлово /Елена Любенова/, както и дамските състави „Веселие” с рък. Васил Сотиров към читалище „Просвета” от Марица и „Рельовски баби” с рък. Елена Бандрова към читалище „Надежда” в Рельово. Трети се наредиха още Елена Шуманова от Говедарци, Цанка Велкова от Рельово и Георги Манов от Ярлово.
И сред танцовите състави имаше солидно самоковско присъствие. Първенци станаха местната детско-юношеска формация с рък. Стоян Димитров, двата състава на хореографката Теменужка Ковачка – доспейският и този към читалище „Възраждане” в Продановци, фолклорният ансамбъл „Самоков” и мъжкият и детският състав на ансамбъла с рък. Борислав Искрев.
Танцовият състав с ръководител Екатерина Ковачева към читалище „Виделина” в Широки дол и група „Ибърски ритми” с рък. Николай Борисов към читалище „Христо Ботев” в Радуил пък завършиха на второ място.
Специалната награда на кмета на Говедарци Г. Шуманов пък отиде при детския ганцов състав „Самоков” с рък. Борислав Искрев.
При закриването на фестивала Спаска Костова благодари от сърце за подкрепата на общинската управа, на кмета Шуманов, на председателя на читалището в селото Мария Арангелова, на членовете на организационния щаб Стефани Джоргова, Георги Крушарски, Ася Даргова и на малките танцьори Ели, Мира, Деси и Дария, на озвучителя импресарио Иванов, на Величка Чаушева и Ивайло Георгиев от журито и на всички участници, зрители и гости.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*