Големият Йордан Бозов приключи впечатляващата си кариера

„Рилски спортист“ посвети специално видео на приключилия състезателната си кариера капитан на отбора Йордан Бозов.
В клипа 41-годишният ветеран разказва откровено за кариерата си, за хубавите и трудните моменти в своя живот, споделя намеренията си за бъдещето.
„Изминаха 30 години, откакто се докоснах до оранжевата топка. Тогава майка ми ме заведе в залата и аз много бързо се запалих по баскетбола. До 19 години времето в ЦСКА мина много бързо. След това изкарах една година в колеж в САЩ, но много ми се играеше и се върнах обратно при „червените“. Изкарах две години там, а след това дойде преломен момент – преминах в „Левски“ – решение, за което не съжалявам. В „синия“ клуб бях рамо до рамо с големия Георги Младенов, а Тити Папазов ми даде шанс да бъда плеймейкър – нещо, което и Тони Божанков видя в мен“, заявява Бозов.
По-нататък той споделя: „Впоследствие се върнах отново в ЦСКА, получих и тежка контузия, но успях да се възстановя. След това изкарах период в Израел, а при връщането ми играхме в ЦСКА заедно с моята приятелка (сега негова съпруга – Теодора). Имах възможност да опитам баскетбола и в Испания, и в Кипър. На 30 години подписах с „Балкан“, което бе невероятно усещане. След това преминах в „Рилски спортист“ и през последните 7 години съм в Самоков. Града го чувствам като свой втори дом. Не успях да стана шампион, но се надявам все някога „Рилски спортист“ да успее да го направи.“
„Отдавна обмислях това решение (да прекратя кариерата си) и мисля, че сега е точният момент. Искам да подчертая, че в Самоков има всички предпоставки за постигането на нещо голямо – клубът е на много високо ниво, има всичко необходимо състезателите да се развиват и да успяват“, категоричен е плеймейкърът.
„Иска ми се под някаква форма да остана в баскетбола“, пожелава си дългогодишният национал.
Ред значими личности, свързани с играта с оранжевата топка и със своя колега по призвание, са откликнали на молбата на съставителите на видеоклипа Ивайло Андреев и Бойко Йорданов и са отправили своите послания към големия човек и спортист.
„Ако имаше статистика, ти щеше да бъдеш начело в много от класациите на българския професионален баскетбол. Твоето голямо сърце през годините е било вдъхновение за мнозина и ще остане така, ако в България най-после започне да има приемственост и дълга памет”, категоричен е спортният журналист от БНТ и дългогодишен коментатор на мачовете от първенството Камен Алипиев-Кедъра.
Последният треньор в кариерата на Йордан Бозов – наставникът на „Рилски спортист” Людмил Хаджисотиров, изтъква, че капитанът на отбора е поставил висок стандарт за професионализъм и отдаденост на спорта.
„Данчо е най-добрият играч, който съм привлякъл в Самоков, а доказателството за това е неговият 7-годишен успешен престой в клуба”, категоричен е пък бившият треньор и мениджър в „Рилски” и настоящ национален селекционер Росен Барчовски.
С топли думи към Бозов във видеоклипа се обръщат още изпълнителният директор на „Р. спортист” Борислав Чилингиров, физиотерапевтът Георги Митрев, настоящият съотборник на ветерана Златин Георгиев-Голди и бившият му съекипник в ЦСКА, „Балкан” и националния отбор Георги Давидов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*