Зимни спортове, Новини, Спорт

Големият скиор Михаил Попангелов: „И на 81 години се спускам по пистите на Боровец”

Вълнуваща среща с Михаил Попангелов – един от легендарните скиори на Самоков от миналото, имаха на 19 декември в актовата зала на СУ „Отец Паисий” учениците от трите ски групи „Рилски скиор” /с ръководители Данче Кочова, Десислава Христова и Татяна Копаранова/, създадени по проект „Твоят час”. Вече трета година децата и младежите се възползват от проекта и от безплатните лифткарти за самоковските ученици и активно се занимават със ски по пистите на Боровец. Запознанството им с белите спортове ги подтикна да зададат безброй въпроси, а техният скъп гост бе любезен да задоволи любопитството им.
Самият Михо Попангелов, брат на Петър Попангелов-старши и чичо и бивш треньор на звездата Петър Попангелов-младши, е бивш дългогодишен помощник-директор по спортната част на обединеното преди години СОУ „Отец Паисий”. Гостът сподели вълнението си от завръщането в любимото училище и пълната с млади скиори зала.
„И сега – вече на 81 години, щом падне сняг на Боровец, отивам да карам ски”, впечатли присъстващите именитият спортист. Попангелов си припомни, благодарение на въпрос от публиката, и за първите си стъпки в този спорт.
„Едно време си пригаждахме налъмите и се пързаляхме по заледената река Боклуджа. Друг начин бе да се държим за машината, която разриваше снега по улиците на града. После вече родителите ни започнаха да правят ски сами, като трябваше да изкривим предната им част и тя да се потопи в топла вода. Тогава се появи и чичо Славчо, който също правеше ски. С тях вече се пускахме и на Ридо”, потопи се дългогодишният спортен деятел в далечното и странно за настоящето поколение минало.
Тогава, разбира се, няма специализирани машини, нито лифтове, и се налага състезателите сами да утъпкват пистите и трасетата си. „Наистина нямаше машини, но ние горяхме от желание да се спускаме, а и да научаваме по нещо ново всеки път. В началото ни бе много тежко, но после привикнахме с натоварванията, защото ни водеше безкрайната любов към ски спорта”, някак поетично прозвуча големият спортист, когато говореше за онези трудни, но и романтични и славни отминали времена.
Става първенец още в първото си състезание – в пети клас, за купа „Септемврийче”, по Мусаленската пътека.
„Физическата подготовка е изключително важна. Ние тогава тренирахме по два пъти на ден през лятото, а като станеше време за училище – само следобед. Едва след това разучавахме техническата част”, поясни именитият треньор. Той дори показа нагледно някои правилни и погрешни стойки на малките си наследници.
Михаил Попангелов е участник в четири световни първенства като състезател и треньор на някои от най-големите имена на Самоков и България в този спорт – Петър Попангелов-младши, Васил Карабельов, Людмил Тончев… Многократен републикански шампион е, носител на купи, на безброй медали и много други награди. Преди време ги изложил за ценителите на спорта и за любопитните граждани на Самоков в своеобразна изложба в читалището. Уви, на следващия ден половината били изчезнали…
В края на трогателната среща учениците поканиха своя гост да кара ски в Боровец с тях през ваканцията – от 27 декември до 3 януари. Техните ръководители и директорката Лиляна Минкова му подариха цветя преди общата снимка да сложи финал на тази вълнуваща и за двете страни среща.

Делян Василев

1 Comment

  1. Kondofersky Alexandar

    Драги бате Михо, пожелавам ти и на 101 година да можеш да караш ски и да счупиш всички рекорди по “Гинес”! Бъди здрав и Господ да ти помага и те закриля – теб, близките ти и приятелите ти! Пожелавам същото и на бате ми Пепи Банчев, на Пепи Попангелов, на Ресми Ресмиев , Ванчо Пенев, Ники Япраков, Васко Карабельов, Христо Дибеков и много, много други самоковски таланти! Нямате равни на себе си и увековечихте завинаги имената си в историята на българския ски спорт, Да ме прощават тези, чиито имена не съм изброил тук. Пожелавам здраве, здраве и пак здраве на всичките!

Leave a Reply