Култура, Новини

Големият храм в Ярлово стана на 110 години

Традиционният събор в Ярлово – най-отдалеченото, а някога и най-голямото село в общината ни, се състоя в събота, на 27 август. Почти през целия ден музиката не спря, а песни и танци огласяха площада. Мнозина жители на селото и гости се хванаха на хоро, направиха оборот и на търговците, разположили наблизо доста сергии. Празника на селото споделиха и десетки туристи – българи и чужденци, идващи от поход от София през Витоша /в същия ден на Черни връх бе чествана 121-годишнината на организираното туристическо движение в България, чието начало е поставено с изкачването, по призива на Алеко Константинов, на 300 души на витошкия първенец през 1895 г./. Всички бяха топло поздравени от дългогодишния кмет на селото Васил Миленов.
Голяма част от съборяните запалиха и свещички в импозантната черква „Св. Неделя”, която се намира на самия площад. Култовата сграда е един от най-големите селски храмове не само в региона, но и в цялата страна. Тази година се навършват и юбилейните 110 лета от освещаването й през далечната 1906 г. Обновен е подът, реставрирани са част от иконите, нова беседка краси двора. Дарители подпомагат от сърце богоугодното дело. Пет години след смъртта на потомствения местен духовник Стойко Масларски свещеник тук е отец Стефан от София.
Предстои и строителството на параклиса „Св. Димитър” край селото – на място, където преди време е имало стара църквичка. През следващия месец – октомври, пък е празникът на новия параклис „Св. Петка” край кладенчето с лековита вода в м. Бабина кория над Ярлово.

Leave a Reply