Атлетика, История, Култура, Новини, Спорт

Голямата Йорданка Благоева представи „Босоногата кралица” в Сарафската къща

Йорданка Благоева – един от най-успешните български спортисти за всички времена, а сега зам.-председател на Българския олимпийски комитет, представи заедно с авторката Юлия Пискулийска биографичната книга „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха” в Сарафската къща на 12 февруари.
Уникалният културен паметник се оказа тесен да побере гостите, озарени от срещата със също толкова уникалния и енергичен човек и спортист. Макар някои и правостоящи, всички останаха до края, за да попият в душата си думите на Благоева, нейните съвети, размисли и послания, да почерпят максимално от нейното сякаш неизчерпаемо въодушевление и страст към живота и обществените и спортните дела.
Както е известно, Йорданка Благоева е първата българска световна рекордьорка в леката атлетика. На 24 септември 1972 г. пред пълния стадион в Загреб, бивша Югославия, тя постига 194 см в скока на височина! Само месец по-рано пък златният медал от Олимпийските игри в Мюнхен е буквално отнет от ръцете й, след като летвата пада 17 секунди /!/ след опита на Йорданка, побутната фино от представител на домакините… Българката става и европейска шампионка в зала, има и още един медал – бронзов, от следващата олимпиада, и пр., и пр.
„Книгата е едно много откровено четиво, което не скрива нищо – нито болката, нито усилията към победата, нито лишенията, а разказва и за сълзите на радост, на които ставаме свидетели пред телевизионния екран”, сподели в началото Десислава Стоянова, съорганизатор на проявата заедно с общинския съветник Светлана Атанасова, която е и дългогодишен председател на клуба по спортна аеробика в града ни. Именно този спорт е една от допирните точки на Йорданка Благоева със Самоков, тъй като до скоро – в продължение на 27 години, тя бе председател на Съюза по аеробика /сега е негов почетен председател/.
„Данчето рисува, бродира, интересува се от българските шевици, има градина за чудо и приказ във вилата си над Щъркелово гнездо, където живее вече 18 години. Там, двамата със съпруга й Валентин, са създали един остров на щастието, на песента, на природата”, възкликна авторката на книгата Юлия Пискулийска, самата тя известна журналистка и писателка, бивш зам.-председател на СБЖ.
Стана ясно, че Пискулийска и Благоева се срещат много по-рано и плод на това запознанство е първата книга на авторката за младата спортистка – „Две минути преди скока”, от далечната вече 1975 г.


Сега имало много кандидати да напишат биографичното издание, но една среща между двете предначертава „спора” в полза на Юлия. „Когато тя ме покани, бях много щастлива, но не отворих първата книжка. Впоследствие вече открих, че Данчето не забравя откъде тръгва и е същият земен човек! Специално внимание в книгата отделя и на своето родно село – Горно Церовене, Монтанско”, разказа Пискулийска.
„Сега вече и в Самоков се чувствам у дома си – тук имам много приятели, тук пазарувам, идвам на много събития, а вече и ходя на народни танци”, сподели великата атлетка. Всъщност тя е против подобни определения, защото, според нея, „велики” хора няма – има само хора, към които съдбата е била благосклонна и са успели да се реализират.
„Благодарна съм на съдбата, че ми е дала възможността да постигна толкова успехи – два олимпийски медала и пет световни рекорда /б. а. един на открито, два в зала и два за ветерани/, като освен това завърших образованието си и защитих дисертация в Москва. Най-голямото ми щастие обаче са двете ми деца и петте ми внучета”, довери щастливата баба.
Тя изтъкна, че спортът не бива да пречи на образованието, а напротив – трябва да помага на младите да бъдат по-организирани. „Бих искала книгата да се превърне в едно послание към младите хора – много е приятно да си горе, на върха, но пътят е много труден. Не става въпрос само за спорта – независимо в коя област ще се посветят младите хора, нужно е да знаят, че трябва да бъдат много търпеливи, да положат много труд и търпение и нещата да се изграждат едно след друго. Когато вървиш по стъпалата към върха, тогава пътят е по-стабилен, защото основата е много по-здрава”, заключи Благоева, която отдавна е изкачила върха, а и се е задържала на него – в спортен, личен и чисто човешки план.
„Златната” спортистка отговори с удоволствие и на въпросите на присъстващите, от които стана ясно, че цени повече олимпийските си медали, защото тези форуми се провеждат веднъж на четири години, а „световен рекорд може да постигнеш по всяко време и навсякъде”…
Тя разказа и много случки и преживелици от личния си живот и активна кариера, която продължава точно 20 години – от 1960-а до 1980 г. По-рано играла баскетбол и скачала, но с… парашут, а след това била учителка в спортното училище на „Левски” до настъпването на политическите промени у нас, когато всичко там било разтурено.
С думи на признателност към гостенката се обърнаха настоящата директорка на Спортното училище „Никола Велчев” Светла Костова и бившата директорка Гиргина Рангочева, която изтъкна, че Йорданка е пример не само за младото поколение, но и за възрастните хора и затова, че никога не е късно за нови начинания.
Зам.-кметът Люба Кленова, сама бивша активна състезателка по ски, благодари за ползотворната съвместна работа на Благоева с Общината и връчи на именитата спортистка красив букет от името на кмета Владимир Георгиев.
Директорката на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева също се изказа с топли чувства за Йорданка Благоева и я покани в училището на среща с ученици. Част от учениците пък присъстваха и в самата Сарафска къща, пременени в спортни екипи и водени от учителите по физкултура Ралица Струмина и Георги Адирков. Тук бяха и състезатели от клуб „Рилски атлет”, които не пропуснаха да се снимат със своята любимка. Треньорите Костадин Чифлиджанов и Любослава Николова пък закупиха книгата и заявиха, че ще я оставят на разположение на младите състезатели в залата по лека атлетика.
Своеобразно признание за Йорданка Благоева бе присъствието още на директорите на СУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Лиляна Минкова и Диана Карабожилова, гл. експерт „Образование, спорт и младежки дейности” в Общината Снежана Дамянова, общинския съветник, приятел и спомоществовател за издаването на книгата инж. Петър Георгиев и още много млади и по-възрастни самоковци, които научиха или пък си припомниха моментите на слава за България и българския спорт.
Доказателство за интереса към срещата бе и фактът, че подготвените копия на „Босоногата кралица” бяха разпродадени на бърза ръка и спешно се наложи да бъдат търсени допълнителни бройки. Запознати с изданието подчертаха, че то е написано умело от Юлия Пискулийска на хубав български език, а е използван и четлив шрифт, за да се чете не само леко, но и лесно от всеки.
Луксозната книга-албум е сътворена с много любов и отлично качество. Цената й е 36 лв., а специално за преставянето й в Сарафската къща бе намалена на 30 лв. Вътре е прикачен и диск с документалния филм за Благоева „Отвъд скока”, който неотдавна бе представен и в Самоков.

Делян Василев

Leave a Reply