Новини, Туризъм, Шарен свят

Голямата хижа „Мусала” е запечатана, спряха строителството на каменната

Състоянието на трите хижи под Мусала, тяхната законност и проблемите, свързани с това, се превърнаха в истинска сага през летните месеци тази година.
След много проверки на държавни и общински институции новата голяма хижа е запечатана. Известно е, че тя не е въведена в експлоатация и там не може да се настаняват туристи.
Същевременно е спряно строителството на каменната хижа. Изградена и открита в началото на 30-те години на миналия век, тя изгоря през 1988 г., а през последните години се възстановява. Разрешителните за нея обаче са с изтекъл срок, а са констатирани при проверките и сериозни отклонения от първоначалния план.
Тук според плана трябва да се изгради пречиствателно съоръжение, което да поема отпадните води и от двете хижи, но засега подобно нещо няма. Освен това издигнатата постройка в съседство е по-висока от предвиденото, а е и дървена и изобщо не хармонира с възстановената каменна сграда на хижата. От Общината е издаден акт на БТС за премахване на дървената постройка, но тече срок за обжалване.
Двете хижи нямат разрешение за вземане и ползване на вода. От името на новата голяма хижа, която е собственост на БТС, е постъпило преди време искане за вземане на вода от Алековото езеро, но разрешение от съответната държавна институция така и не е дадено. Въпреки това чрез тръба и маркуч вода от езерото стига до хижата, констатират проверките.
Строителството на тази голяма сграда, приличаща по-скоро на хотел, започва през далечната 1986 г. След промените през следващите години за дълго време тя е занемарена. Градежът продължава едва през 2007 г., но и сега – 33 години след първоначалния старт на строителството, хижата не е готова да посреща туристи.
Туристи приема единствено дървената хижа, изградена през 60-те години на миналия век от дружество „Рилски турист”. Тази хижа и сега е собственост на самоковското дружество. В случая отклонения от закона не са констатирани. През последните месеци на дървената хижа се извършва вътрешен ремонт, като се сменят оборудването и мебелировката.

Leave a Reply