Голямото сърце на Самоков „пулсира” в парк „Крайискърец” за недоносени бебета

Голямо метално сърце в парк „Крайискърец” /при входа откъм светофарите на бул. „Искър”/ привлича през последните дни погледите на минувачите. Някои от тях веднага са се досетили защо е сложено и са запълнили част от вътрешността му с пластмасови капачки. Оказва се, че сърцето „пулсира” в името на каузата „Капачки за бъдеще”, която цели закупуването на кувьози за недоносени бебета и даряването им на болници в по-малки населени места. За да станат даренията факт доброволци от цялата страна събират пластмасови капачки и ги предават на организаторите по места, откъдето те стигат и до инициаторите на кампанията в София; те пък предават капачките за вторични суровини и с получените средства закупуват кувьози.
„Вече две години Самоков активно участва в инициативата, а желаещите да се включат се увеличават непрекъснато. Така ми хрумна да поставим метално сърце и в нашия град. Обсъдихме идеята в младежката организация на БСП, събрахме необходимата сума чрез дарения и ето, че вече има резултат”, коментира организаторката на местно ниво Ели Георгиева. Младата учителка уточни, че идеята е одобрена и подкрепена и от кмета Владимир Георгиев, който е разрешил поставянето на сърцето в новия градски парк.
„Сега вече много лесно всеки желаещ може да изрази съпричасността си и да стане част от благородното начинание”, оптимистично заяви Ели Георгиева, която вярва, че доброто е заразно.
Тя е модератор и на групата „Капачки за бъдеще” – град Самоков” във фейсбук, където могат да се следят актуалните новини от кампанията на местно и национално ниво.
Ако пък сте събрали повече капачки, може да ги предадете в училище „Христо Максимов” всеки делничен ден до 16.30 ч. Предстои на 13 април цялото събрано количество да бъде транспортирано до София и предадено на организаторите. Кампанията, разбира се, ще продължи и след това.
Само в рамките на 11 месеца от началото на акцията са събрани и рециклирани 70 тона пластмаса, а с парите са закупени и дарени 6 кувьоза за нуждите на жителите на Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа.
„Малко хора знаят, че 1 от всеки 10 бебенца се ражда недоносено”, коментират организаторите на националната кампания Мартина Йорданова и Лазар Радков. Те отбелязват с тревога, че състоянието на кувьозите в малките общински болници е трагично – или са стари и амортизирани, или просто липсват. Това е и подтикнало младите хора да подемат инициативата.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*