Баскетбол, Новини, Спорт

Голям “Рилски ” потопи отново шампиона – 95:88 /обновена/

“Рилски спортист” стори на пръв поглед немислимото. Юнаците на Росен Барчовски смразиха за втори път в последните 7 дни шампиона “Лукойл Академик” с 95:88 на 15 май в Самоков и изравниха полуфиналната серия в НБЛ до 2:2 победи!
Преди това – на 13 май, победител от третия двубой бяха излезли гостите.
С поредната си паметна среща нашите се добраха до пети решаващ мач, който ще се състои в събота, 18 май, от 18 ч. в Спортния комплекс в Правец. Два часа и половина по-рано пък започва решителната битка между “Левски” и “Балкан”, които ще излъчат първия финалист в тазгодишния държавен шампионат.
Срещу “студентите” в „Арена Самоков” домакините за пореден път доказаха, че няма невъзможни неща. Със самочувствие и завидна лекота играчите ни зашеметиха съперника още през първите 10 минути – 29:19. До полувремето гостите все пак понамалиха изоставането си до 4 точки /44:48/, а след третия период взеха и преднина – 72:66, но в крайна сметка си тръгнаха с наведени глави.
В заключителната четвърт на сцената излезе невероятният Бранко Миркович, който за кой ли път поведе своите съотборници към обрат. Сърбинът направо скъса мрежичката на “Лукойл” с 36 точки, включително 7 /!/ тройки и 93-процентова успеваемост (13/14) от линията за наказателни удари! Миркович не трепна в нито един от решаващите моменти в края и логичното се случи – след последния съдийски сигнал запалянковците ревнаха в един глас: “Бане, Бане!” И за да е емоцията пълна – шпикерът в залата отправи по уредбата специален поздрав към състезателя с легендарната песен на сънародничката му Цеца Величкович “Београд”…
Миг след това пък мощна заря озари небето над Самоков. Не само младежи, а и майки с деца, и възрастни на по 70-80 и повече години се прегръщаха и целуваха по трибуните в екстаз, а най-върлите фенове от агитката не спираха да думкат с барабана…
„Успехът ни костваше много нерви, но ни донесе и много радост. За мен най-важна е вдъхновената игра и радостта на тази публика. Който не го е изпитвал като треньор и играч, не може да разбере каква радост е това! Остана ни страшно много удоволствие, самочувствие и достойнство заради това, че сме извели серията до пети мач. Ще се възстановим и ще отидем да играем като мъже, пък каквото стане”, сподели накрая Барчовски.
Специалистът не пропусна да даде дължимото на героя Миркович: “Бане е невероятен играч! Ако не остане в “Рилски”, не знам кой може да го замести. Сигурно има по-атлетични, по-отскокливи и по-бързи състезатели от него, но такъв характер, такова сърце и такъв водач трудно се намират!”
На фона на страхотната атмосфера в залата неприятно впечатление остави съдийската тройка: Владимир Цеков, Златин Караниколов и Младен Марков. Тримата не спряха да свирят в ущърб на домакините, като най-фрапиращият епизод бе в средата на третата част, когато лидерът на състава от Правец Тодор Стойков перна по лицето самия Бранко Миркович. Вместо фаул обаче арбитрите отсъдиха симулация на потърпевшия, вследствие на което Барчовски просто полудя и справедливо поиска отмяна на наказанието на най-добрия играч на самоковци. За учудване на всички обаче реферите санкционираха и самия треньор с техническо нарушение. В отговор цялата зала мощно освирка съдиите и запя познатия рефрен: “Мафия, мафия!…”

Leave a Reply