Голям успех за самоковските ориентировачи на държавното първенство

Отлично представяне на клуб „Соколец” беляза държавното първенство по ски ориентиране, състояло се в местността Куртово край Белмекен от 3 до 7 февруари.
Самоковският клуб се нареди сред призьорите в щафетната проява за първи път от дълги години насам. Николай Недев, Михаил Михайлов и Боян Софин завършиха на трето място от общо 18 отбора, като допуснаха пред себе си единствено „Браун тим” (Велико Търново) и шампионите от „Хемус” (Троян).
Триото Даниела Жаркова – Антон Гочков – Петър Бранков пък заслужи сребърен медал за „Соколец” от смесената щафетна надпревара при участниците над 35 г., където отново на първо място завърши „Хемус” (Троян).
Радост за самоковските състезатели имаше и от индивидуалните стартове. Лидерът на нашия тим Боян Софин спечели пълен комплект от медали в елитната категория при мъжете. Боян стана трети в спринта на 4.1 км, след което заслужи две сребърни отличия от средната дистанция на 6.1 км и от дългата дистанция на 16.3 км. Така Софин стъпи на почетната стълбичка и във втория старт по ски ориентиране за сезона след като преди две седмици триумфира в двудневната надпревара за купа „Троян”.
Иначе трикратен победител в състезанията при мъжете стана Станимир Беломъжев от „Хемус” (Троян). Мартин Пенчев от „Узана” (Габрово) бе втори в спринта, а на два пъти трети в средната и дългата дистанции завърши Николай Димитров („Браун тим” – Велико Търново). Състезаващият се за „Пловдив” самоковец Петър Доганов пък зае деветото място в спринта.
Новото попълнение в „Соколец” Михаил Михайлов дебютира по най-добрия начин и освен, че помогна в щафетната проява, стана и първенец в средната дистанция при мъжете над 35 г. Колегата му в отборната надпревара и също дебютант за клуба ни Николай Недев пък заслужи бронзов медал от средната дистанция при мъжете над 40 г. Веднага след него завърши втория представител на „Соколец” – Петър Бранков. Той имаше пълен малшанс, тъй като остана пети в спринта, а едва 2 секунди го лишиха от място на почетната стълбичка в дългата дистанция, където също трябваше да се примири с четвъртото място.
Единствената ни представителка при дамите Даниела Жаркова бе близо до хеттрик от бронзови медали. Дългогодишната състезателка завърши трета в спринта и в средната дистанция, а само 16 секунди я разделиха от място на подиума и в дългата дистанция.
Жаркова и Бранков се впуснаха и в спринтовата щафетна надпревара, където обаче пропусната точка по трасето им коства място сред финалистите. Титлата отново отиде при „Хемус” (Троян), а това означаваше и пълен триумф за световния шампион от Красноярск`2017 Станимир Беломъжев, който се окичи с пет златни медала – три от индивидуалните прояви и два от щафетните състезания.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*