Голям фолклорен концерт беляза 80-годишнината на читалището в Алино

Близо тричасов фолклорен концерт на 2 декември ознаменува юбилея на алинското читалище „Васил Левски”, навършило 80 години от основаването си през далечната 1937 г.
Празникът бе открит от местната група за автентичен фолклор с ръководител секретарят на читалището Момчил Чалъков. След това сцената в препълнения и празнично украсен салон бе разтресена от танцовия състав с ръководител Росица Павлова към доспейското читалище „Отец Паисий”, от друга доспейска формация – „Рилски ритми” с рък. Теменужка Ковачка, от детско-юношеския състав от Говедарци „Рилска магия” с рък. Стоян Димитров.
Гостите от ансамбъл „Лилия” с ръководител гл. ас. д-р Евгения Грънчарова към столичното читалище „Бачо Киро” пък преставиха още по-разнообразни фолклорни умения, с които наскоро са заслужили участие в световен шампионат по фолклор в Мексико. Заедно с тях игра и Момчил Чалъков, заслужил одобрителните възгласи на своите съселяни. „Надявам се и занапред да съхраняваме и оценяваме фолклора по достойнство, а Момчил е прекрасен пример как трябва да се работи в тази насока”, коментира д-р Грънчарова.
Вокалното многообразие на родния фолклор пък бе демонстрирано от женската група с рък. Иван Машов при читалище „Христо Ботев” в Говедарци, откъдето се изявиха още смесен и мъжки състав; от съседските „Рельовски баби” от читалище „Надежда”; от женския състав „Иглика” с рък. Мая Чучукова към читалище „Пробуда” в Клисура; от жените на Широки дол; от женския състав при читалището в Доспей, откъдето с изпълнението на „Мерак метнах” се отличи и младата Александра Филипова.
Секретарят на доспейското читалище Елена Ковачка поднесе на домакините ръчно омесена красива питка. Това обаче не остана единственият подарък – сцената набързо се запълни с цветя, а атмосферата – с благопожелания. „Съседът е пръв брат”, възкликна председателят на читалището в Рельово Павел Кашинов преди да връчи на юбилярите вкусна торта. Поздравителни адреси се получиха от доц. д-р Петко Христов, директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, от читалището в Горни Богров и др.
Накрая, с пожелание „да пребъде читалищното дело в Алино”, участници в програмата и зрители се хванаха на общо хоро.
„Желаем ви все така с обич и жар да съхранявате и пазите самобитността на местния фолклор и обичаи, да ги популяризирате и да работите за приемствеността на поколенията”, се изтъкна пък в поздравителния адрес на кмета на общината Владимир Георгиев, прочетен от зам.-кмета Люба Кленова. Тя връчи и специален плакет, и цвете на юбилярите.
Всички състави-участници получиха от домакините дипломи.
Водещата Марияна Тончева, филолог и секретар на читалище „Бачо Киро”, облече в красиви думи фолклорния празник и допринесе за приятната обстановка. Дял за това имаха и участниците в оркестър „Самоков”, изпълнители и организатори на музикалното оформление.
Момчил Чалъков отдаде почит и на предишните деятели на читалищното дело в Алино, като направи своеобразна разходка из историята на културното средище. Инициатори за създаването на читалището по време на кметуването на Стаменко Рогачев през 1937 г. на сбирка след големия Богоявленски водосвет в т. нар. попско кафене в Алино са свещ. Недялко Прасков, Николая Пальов, писар в кметството, Дишо Волев, природно надарен естествоизпитател, Зане Пътников, Стойко Шишов и Тиме Дудин. Любопитно е, че читалището не е кръстено тогава, а чак през 50-те години на миналия век получава името си „Васил Левски”.
Повод за местна гордост е и дейността на певческата група от съседното село Плана /б. а. до 70-те години на миналия век на територията на Самоковска околия и община, след това в състава на Голяма София/ – носител на европейска награда за фолклор. По онова време групата е била съставена предимно от алинки или дъщери на алинки, изпълнявали песни от родното си село.
М. Чалъков изтъкна, че едва ли има друго село с толкова богат песенен фонд и заключи: „Тук имаме подходящи творби за всякаква работа, за сватби, седенки, имаме изключителни и незабравими жетварски песни.”

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*