Новини, Шарен свят

Горски фирми протестираха срещу промени в закона

Снимка: www.bgnes.com

С шествие на 8 декември на камиони в Самоков колективите на дърводобивни и дървопреработвателни фирми от общината изразиха своето несъгласие с промените в Закона за горите, които влизат в сила от 1 януари 2016 г. С натиснати клаксони доста време дългата колона от товарни коли обикаляше из града. „Нашият бизнес не е биг брадър” и други подобни лозунги станаха изразители на исканията на протестиращите.
Целта на промените в закона е да се гарантира опазването на гората от бракониери, спирането на масовата сеч и увеличаващия се износ на необработена дървесина към Гърция и Турция. Предвижда се създаване на публична система с информация за добива и транспорта на дървесина, задължително планиране на ползването в частните гори, забрана за дърводобив през нощта, проследяване чрез технически средства на камионите с дървесина, видеонаблюдение в дървопреработвателните цехове, повишаване на изискванията към работата на лесовъдите и дърводобивните фирми.
От самите дърводобивни и дървопреработвателни фирми обаче твърдят, че предвижданите мерки /включително изискването за поставяне на камери и GPS устройства в складовете и колите за сметка на самите фирми/ ще оскъпят продукцията и това ще доведе до фалит на много фирми и закриване на работни места. Според протестиращите около 500 семейства от района ще останат без препитание.
Граждани по улиците пък коментираха нееднозначно протеста. Една част го подкрепяха, а други бяха на мнение, че се прави опит да се блокират усилията на държавата да въведе ред при стопанисването и ползването на горите. Трети пък застъпваха становище, че на практика нищо няма да се промени.

Leave a Reply