Култура, Новини

Гости от Етрополе посрещнаха в “Самоково”

По време на Празника на зетьовете в Етрополе ние, гостите от Самоков, се запознахме с няколко члена на пенсионерски клубове в този град. Те ни разказаха, че имат три клуба – на пенсионерите, на инвалидите и дружество на диабетиците „Вяра-диабет”.
Последният клуб наброява 250 члена. Въпреки болестта си, те не се предават, организират изяви и поддържат духа си. Не отминават Коледа, Бабинден, 8 март, 22 март и други празници, без да ги почетат. Посещават болни. Много обичат екскурзиите и намират фирми-спонсори, които им помагат. Чувстват силна подкрепа и от страна на местната община.
Тогава се разбрахме, че може и те да ни гостуват. Срещата ни се осъществи на 17 септември – на връх празника София, Вяра, Надежда и Любов. След посещението си в Рилския манастир и Боровец група от 50 етрополци пристигнаха пред пенсионерския клуб в кв. „Самоково”. Гостите бяха посрещнати с хляб, сол и китка здравец. Приветства ги самоковската певческа група на инвалидите. С индивидуални изпълнения се откроиха Веселин Радичев /в народна носия/ и Васил Димитров. Стойчо Караиванов рецитира свои стихотворения. Скромната почерпка и приятелските разговори с етрополци, водени от Маргарита Стефанова, Пенка Михайлова, Цветанка Лютакова и Цонка Божкова, направиха срещата много сърдечна.
На гостите подарихме картина, самоковски вестници, материали от бобфеста в Радуил и книги. Етрополци пък връчиха на домакините стенен часовник.
Надяваме се, че беше поставено началото на добро бъдещо сътрудничество и приятелство.

Димитрина Божилова

Leave a Reply