Култура, Новини

Гости от София посетиха всички самоковски черкви

В дъждовния и ветровит неделен ден на 27 септември градът ни бе посетен от многобройна група от столицата, водена от д-р Диана Мечкова, автор на „Книга от светлина”, „Светлина на любовта”, „Пазители на Свещения граал” и др. Смята се, че тези книги лекуват, когато са в ръцете на читатели с дългогодишна и последователна православна християнска практика.
Посрещната от свои почитатели от града ни, писателката и придружаващите я посетиха един от най-старите и добре поддържани храмове в Самоков – „Въведение Богородично” /Долномахленската черква/, участваха в сутрешната служба, водена от свещ. Михаил Колев, и с голям интерес изслушаха неговата поучителна и емоционална проповед. По-късно гостите посетиха Историческия музей, а след това разгледаха и другите самоковски храмове, включително „Рождество Богородично” /Бельова черква/, където им направи впечатление поставеният скален къс с лика на покровителя на града ни Симеон Самоковски. Голям интерес предизвикаха новооткритото съоръжение самоково и Въженият град в Туристическата градина.
На връщане към София групата посети комплекса Цари мали град и присъства на служба в старинния храм „Св. Петка” в Белчин, водена от свещ. Любомир Годиняков.

Александър Бонев

Leave a Reply