Гостуващо трио върна спомена за д-р Кашъмов и братя Янкови

„Народ без памет няма бъдеще”

Самоков е богат на достойни личности град. Във всяко отношение. За съжаление, често Господ прибира при себе си първо добрите. Такъв е случаят и с отишлите си наскоро от този свят д-р Борислав Кашъмов и братята Иван и Михаил Янкови – музиканти по душа и сърце и хубави по характер хора. Истински примери за подражание. Личности!
Много самоковци си спомниха с умиление за тримата ни даровити съграждани на 4 април, когато в читалище-паметник „Отец Паисий” концерт в тяхна памет изнесе друго голямо музикално трио – цигуларите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов и съпругата на Йосиф – Зорница Радионова на рояла.
В продължение на един час гостите от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” демонстрираха наистина уникалното богатство от звуци на един от най-нежните струнни инструменти чрез произведения от различни векове и страни.
Първо в дует цигулките се гонеха, играеха си, твориха и се забавляваха в ръцете на своите виртуози. Благодарните зрители чуха произведения от най-плодовития композитор в историята Георг Филип Телеман, вдъхновени от народната музика на източноевропейските страни мелодии от унгареца Бела Барток, серенада от норвежеца Кристиан Зиндинг, своеобразния национален лиричен химн на Куба от Хосе Уайт… Изпълнени бяха и творби на български композитори – „Ръченица” от Петко Стайнов и дори Неврокопско и Родопско хоро от Владимир Панчев.
Присъстващите обогатиха и културните си познания покрай лирическите отклонения на участниците в концерта.
Гостуващите изпълнители буквално материализираха думите на музиканта и композитор Борис Стрински преди самия концерт, че „музиката облагородява хората”. Почетният гражданин на Самоков не забрави да напомни, че в града ни са израснали и плеяда други заслужили музикални дейци.
„Бяхме приятели с д-р Кашъмов и с братята Иван и Михаил Янкови, имали сме и съвместни прояви с тях. Дни преди внезапната смърт на Иван Янков изнесохме общ концерт в София, в Съюза на българските композитори, на който той бе член. Д-р Кашъмов пък често ни е наблюдавал, а и ние сме били негови гости в Самоков”, спомниха си Ангел Станков и сем. Йосиф и Зорница Радионови.
„Благодаря ви, че посветихме тази вечер на техния достойно извървян път. Винаги ще помним светлото им дело”, изрази признание към гостите пък зам.-кметът Сия Шехтанова в края на концерта.
Зрителите дълго ръкопляскаха след прочувствените изпълнения на творците, а мнозина си закупиха и техни дискове.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*