Култура, Новини

Грабналият кръста на Йордановден Емилиян Крамарски: “Скачам във водата за здраве”

Емилиян Крамарски с кръста

Дванадесетокласникът Емилиян Крамарски извади от ледените води на Искъра кръста на Йордановден и се превърна в главен герой на тържеството по случай Богоявление – 6 януари, в Самоков.
Още от сутринта празнично настроение бе обхванало стотици граждани, сред които и много деца и младежи. Пешеходният мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” и двата бряга на р. Искър бяха заети от развълнувани хора, дошли да присъстват на възстановения през миналата година ритуал.
Рано сутринта багер бе счупил леда, за да се открие водата, където предстоеше хвърлянето на кръста. За приятната атмосфера допринесе и фолклорната певческа група от Драгушиново.

Водосвет отслужиха архиерейският наместник свещеноиконом Петър Стоименов и свещеноиконом Емил Христов.
По-нетърпеливите участници в ритуалното вадене на кръста се бяха съблекли още преди водосвета. Щом свещениците приключиха, двайсетина младежи се хвърлиха в оформения вир. Най-бърз се оказа дванадесетокласникът от СОУ „Отец Паисий” Емилиян Крамарски.
Малко по-късно за „Приятел” той каза, че за четвърти път участва в подобен ритуал /два пъти в Драгушиново и два пъти в Самоков/, но за пръв път изважда кръста.
„Стимулира ме предимно спазването на традицията, скачам във водата за здраве. Години наред тренирах борба, но поради проблеми в кръста преустанових тези занимания. Сега обичам да тичам и да правя леки тренировки”, сподели младият щастливец. Той допълни, че има идея след завършване на средното си образование да кандидатства за автомобилен инструктор в Техническия университет в Ямбол.
Веднага след победния ход на Емилиян пък всички окъпали се извиха мъжко хоро в реката начело с родния трибагреник.
Кметът Владимир Георгиев връчи парична сума и плакет на победителя, като му пожела здраве, успехи и благополучие. Г-н Георгиев благодари и на гражданите, уважили празника, като им пожела успешна година.
Сред присъстващите бяха народният представител Радослав Стойчев, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова и др.

Leave a Reply