История, Култура, Новини, Политика, Шарен свят

Градски духов оркестър можем да създадем

Отговор

По повод на публикацията “Имаме нужда от градски духов оркестър” /в. “Приятел”, бр. 39 от 18 май т. г./ зам.-кметът Радослав Стойчев заяви:
„Спомням си, че още през миналата година в Общинския съвет бе поставен този въпрос, но решение не се намери. Убеден съм, както и цялото общинско ръководство, че духов оркестър в Самоков трябва да има. И традиции имаме. Но за съжаление сега всичко е само история.
Знам, че пътят за сформиране на подобен оркестър е дълъг. Нямаме инструменти, нямаме специалисти. Отделен е въпросът ще има ли кандидати да се обучават за музиканти. Не поставям проблема за парите – той също е сериозен, но вярвам, че с добро желание и разбиране от страна на общинските съветници би могъл да се реши.
Необходимо е първо да се създаде комисия от специалисти, която да предложи мерки и те последователно да се изпълнят. Трябва да имаме специалисти, музикално грамотни младежи, които да подготвят оркестрантите, а после и да ръководят оркестъра. Ясно е, че е необходима сериозна подготвителна работа, за да може да се създаде подобен оркестър.
Така и трябва да се започне: с намиране на специалисти, обявяване на конкурс за желаещи да станат оркестранти и т. н. Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре.”

Leave a Reply