Новини, Читателски, Шарен свят

Гражданин сигнализира: неизвестни тровят кучета и котки в Самоков

Изключително грозен акт, лишен от всякаква човещина, е извършен в разгара на наболелия проблем с безстопанствените кучета в Самоков. Неизвестен е разхвърлял отрова за животни в двора на Спортното училище, както и из кв. „Самоково”. Едно куче вече е пострадало, но засега е стабилизирано, докато улично коте не е имало същия късмет.
Нашият съгражданин Христо Георгиев се оплака в социалните мрежи, че неговото куче, порода шар пей, е пострадало след всекидневната разходка в двора на СУ „Никола Велчев” на 23 октомври.
„Кучето ми по принцип е много игриво, обича да тича на воля. В понеделник вечерта обаче, след разходката ни през деня в двора на Спортното училище, не искаше да си играем и като цяло бе видно, че няма сили. Впоследствие загуби апетит, а не след дълго започна да залита и да повръща… Във вторник го закарах на ветеринар при д-р Механджийски, който му би система и то изпадна в кома”, сподели загриженият стопанин. Той допълни, че кучето му по принцип е много любопитно и доверчиво и най-вероятно е погълнало някакви вредни вещества, когато е било отвързано и си е играело на воля.
Констатацията на специалиста е, че животното е отровено, но все още не е ясно с какво. Засега състоянието му е стабилизирано, но няма гаранции за живота му.
Изводите, които сам за себе си е направил Христо Георгиев е, че вече, живот и здраве, ще разхожда кучето си само на каишка и няма да го пуска свободно. Той научил, че улична котка в кв. „Самоково” е починала часове след като е погълнала отровата, разхвърляна от зложелатели. Георгиев съветва стопаните на кучета да не изпускат от поглед своите любимци, докато ги разхождат.
Наистина е трудно да си представим какво е накарало хора да причиняват такива адски мъки на непознати живи същества. Ами, ако по някакъв начин отровата попадне в човешки организъм? Със сигурност не това е начинът да се реши проблемът с уличните животни. Вижда се, че е настъпил моментът да се вземат адекватни мерки и решения по казуса с безстопанствените кучета, като от една страна те да получат нужните грижи, а от друга самоковци и техните гости да бъдат по-спокойни при движението си по улиците и по време на разходките си из града.

Leave a Reply