Граждани поискаха на протест общинско ВиК дружество

Стотици самоковци поискаха на протестен митинг излизане от Асоциацията по ВиК и създаване на самостоятелно общинско ВиК дружество. Протестът се състоя на централния площад „Захарий Зограф” по идея на Инициативен комитет, а сред изказалите се бяха ръководителят на Гражданска платформа „Изправи се.БГ” и бивш омбудсман Мая Манолова и кметът Владимир Георгиев. Сред присъстващите пък бяха и общински съветници, между които и председателят на местния парламент Мая Христева.
Два месеца след първия подобен протест срещу драстично нарасналата цена на водата – от 16 декември миналата година пред сградата на „ВиК” в града ни, бе направена равносметка на свършеното и се поставиха нови конкретни искания. Организирана бе и подписка с искане за излизане на Общината от Асоциацията по ВиК и създаване на общинско ВиК предприятие. Настоява се Общинският съвет да излезе с такова решение още на следващата си сесия – в края на март.
Както е известно, след миналогодишния протест, в средата на януари т. г., от името на кмета Георгиев и Инициативния комитет бе изпратено писмо до три отговорни държавни инстанции – Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и областния управител, който е и председател на Асоциацията по ВиК на територията на Софийска област, с конкретни въпроси за скочилата неимоверно цена на водата, липсата на инвестиции във ВиК сектора и пр.
Отговор на това писмо е дошъл само от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В продължение на повече от месец другите инстанции дори не са си направили труда да отговорят на въпросите и предложенията на самоковци.
Писмото на Нанков бе прочетено от името на Инициативния комитет от Мария Галчева пред протестния митинг на 23 февруари. За съжаление, в този документ на практика не се дава никакъв отговор на поставените от кмета и гражданите важни въпроси.

Във връзка с това протестният митинг прие декларация, прочетена от члена на Инициативния комитет д-р Владимир Топчийски, и сложи началото на протестна подписка с искания за излизане на Общината от Асоциацията по ВиК и за образуване на общинска фирма за ВиК.
Д-р Топчийски изтъкна, че водата в Самоков идва по гравитачен път и че нашият район осигурява над 30 % от средствата на областното „ВиК”,  същевременно не се влагат инвестиции от „ВиК”, а Общината дава близо 1 млн. лв. годишно за ремонт на амортизираните водопроводи в града и селата.
Цената на водата, която плащаме тук, е съпоставима с цената във Варна и Стара Загора, и е почти равна на софийската.
Тук цената след двете поредни покачвания – от ноември м. г. и от Нова година, вече е 2,64 лв. за кубик вода. В същото време, според примерите, които даде Топчийски, цената на помпажната вода в Белово е 1,39 лв./куб., а на гравитачната – 0,79 лв., в Петрич на помпажната – 1,63 лв., а на гравитачната – 1,18 лв.; в Пещера цената на водата е 1,76 лв., в Троян – 1,49 лв., в Сандански – 0,86 лв., в Сапарева баня – 0,89 лв.
Мотивът за обединение на общинските дружества по ВиК в асоциация е бил, че така ще може да се кандидатства за европейски средства, но на практика нищо не се е променило.
Инж. Петър Чарийски сподели, че по дскриминационен начин Комисията за енергийно и водно регулиране е приела новата цена на водата и напомни, че има общини, които са извървели пътя и са създали общински ВиК дружества.
В приетата от протестния митинг декларация се подчертава, че цената на водата е несправедлива, ниско е качеството на услугата и липсват инвестиции във ВиК сектора. Изтъква се, че гражданството е възмутено от пренебрежителното отношение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Неприемлив е прнципът за единна цена на водата и това се подкрепя и от Висшия адвокатски съвет. На практика негативите се трупат на гърба на гражданството.
Твърда подкрепа за гражданските искания заяви от трибуната Мая Манолова. „Увеличава се двойно цената на водата, а не е ясно дали гражданите ще получават по-добра услуга, дали ще пият по-качествена вода, дали ще има инвестиции във ВиК сектора”, посочи тя. На практика реформата се изчерпва само с нарасналата цена на водата.
 „Поздравявам ви за това, че протестирате срещу несправедливостта. Вие сте първите, които правите стъпка срещу монополистите във водния сектор. Самоков ще поведе десетки общини и стотици хиляди хора”, изрази увереност Манолова.
Тя очерта конкретно и пътя за излизане от Асоциацията по ВиК и за създаване на общинско ВиК дружество. След като Общинският съвет вземе такова решение е нужно министърът на регионалното развитие и благоустройството, а след това и 22-те общини в областта, участващи в асоциацията, да бъдат убедени в тази необходимост.

Ако успешно се създаде общинско ВиК дружество, то трябва да получи лиценз за извършване на ВиК услуги и да изготви бизнес план, който да бъде приет от Комисията за енергийно и водно регулиране.
До края на април Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да внесе за разглеждане нов Закон за водите. В него би трябвало да се предвиди и възможност за по-лесно напускане от общините на асоциацията.
„Когато политиците и институциите не се справят, гражданите трябва да вземат работата в свои ръце”, категорична бе известната обществена деятелка. „Гражданите трябва да могат да обжалват решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране”, добави тя. Известно е, че сега единствените, които могат да обжалват цената на водата, са само ВиК дружествата, но те защитават преди всичко собствените си интереси.
Манолова обеща на инициативните граждани юридическа и друга експертна помощ. Стана ясно още, че Мая Манолова е подала жалба във Върховния съд срещу единната цена на водата и е внесла за разглеждане законопроект.
Кметът Владимир Георгиев припомни, че по негово предложение общинските съветници са решили наскоро на предстоящото заседание на асоциацията в началото на март самият Георгиев, като представител на Община Самоков, да гласува „против” отчета за миналата година и бюджета за тази година. Кметът изрази и недоумението си от това, че от Комисията за енергийно и водно регулиране не смятат за необходимо предварително поне да уведомят общинската управа за промени в цената на водата.
Цените на водата, която стига до самоковските потребители по гравитачен път, и цената на помпажната вода, каквато е на други места, се изравняват, и това е в ущърб на жителите на общината. Георгиев призова борбата да се води заедно от управата и гражданството.
„Още по-добре е, ако държавата узрее за промяна във ВиК сектора и стане възможно създаването на общински дружества, които могат да бъдат успешни”, заяви кметът.
В отговор на въпрос на изказал се преди това Георгиев поясни, че Общината е просто принудена, вместо „ВиК”, да дава пари за ремонти на водопроводи и канали. „Ние заделяме средства, а какво заделя търговското дружество „ВиК”, запита Вл. Георгиев.
„Сбъркана е националната политика във ВиК сектора”, убеден е кметът. Той обеща редовна комуникация и информираност на гражданите за всичко, което прави Общината в тази сфера, и изрази солидарност с граждански прояви като протестния митинг.
„Самоковци за пореден път показаха непримиримостта си срещу неаргументираното повишение на цената на водата. Заставам заедно с моите съграждани зад справедливия им гнев против цена, срещу която не получават нужното качество на услугата. Заради липса на инвестиции от държавното дружество във ВиК сектора самоковци заплащат един път консумираната вода и втори път – чрез инвестиции от общинския бюджет във ВиК сектора. Очаквам, че и други градове ще се присъединят към позицията ни”, заяви по-късно Георгиев.
Той благодари на Иинициативния комитет за извършената дейност и на Мая Манолова за съпричастието и за дадените разяснения за дългия и сложен път, който трябва да бъде извървян.
Благодарност от името на гражданството изрази на Манолова и Кирил Бонев. Стойчо Караиванов рецитира дори свое стихотворение, посветено на борбата с монополите. Думата взе и мъж с патерици, който предложи подписката да продължи няколко дни, за да може в нея да участват колкото се може повече граждани. Инициаторите съобщиха, че ще се съобразят с предложението.
По време на протеста в подписката взеха участие 750 души. Желаещите все още могат да се подпишат в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, както и в клубовете на пенсионера в центъра, в Четвърти квартал и в кв. „Самоково”. Подписката продължава до края на тази седмица.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*