Граждани поискаха ревизия на цената на водата и инвестиции във ВиК сектора

Декларация от името на самоковската гражданство във връзка с драстично нарасналата цена на водата ще бъде изпратена до Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, „ВиК” ЕООД – София и други институции.
Това решиха стотиците участници в големия протестен митинг пред сградата на „ВиК” в Самоков вечерта в понеделник, на 16 декември.
В зависимост от отклика от страна на държавните институции протестиращите ще решат какви по-нататъшни стъпки да бъдат предприети. Някои от изказалите се дори призоваха да не се плаща водата през декември и януари.
Както е известно, след представяне на бизнес плана на Асоциацията за ВиК, съгласно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, цената на водата в Софийска област нарасна с около 1 лв. и достигна немислимата доскоро стойност от 2.59 лв. за кубик.
От името на гражданите – инициатори за митинга, Мария Галчева представи исканията на протестиращите. Те настояват за преразглеждане на повишената цена, подробни обяснения за нейното формиране, общински и граждански контрол над вложенията за строителство и ремонти във ВиК сектора, подобряване на качеството на питейната вода, отчет за състоянието на водопроводите и другите съоръжения, мерки за намаляване на загубите на вода, възстановяване на водовземанията от Пукната скала, изграждане на канализация и пречиствателни станции в селата и др.
Кметът Владимир Георгиев поздрави инициаторите на протеста и благодари на всички присъстващи с думите „Поклон пред вас!”. Георгиев поясни, че голямата част от парите за строителство и ремонт във ВиК сектора идват не от „ВиК”, а от самата Община, т. е. това са пари на данъкоплатците. Кметът изтъкна, че през последните години с общински средства са изградени съоръженията в Доспей и Белчин, по много улици в Самоков, подготвени са проекти за Искровете, Продановци и Широки дол. По същество Общината върши с пари на местните жители работата на държавата. Само за водопроводни части Общината дава по 300-400 хил. лв. годишно.
Междувременно в интервю за централна медия Георгиев отбеляза, че се използва едва 40 % от водохващането „Пукната скала”. Ако се направи нов водопровод, източникът може да се използва стопроцентово и няма да се налага, както сега, „ВиК” да плаща на „Софийска вода”, а ще си подобри състоянието. Няма обаче такива стъпки нито от министерството, нито от ВиК дружеството. Подобно е положението и с опасната стена на яз. „Бели Искър”, чийто ремонт се протака с години.
Решението за новата цена на водата е обжалвано в съда, но междувременно хората получават новите сметки и трябва да ги плащат. Ще им върнат ли обаче после парите, ако съдът реши, че решението за поскъпването не е съобразено със закона?
В интервюто си Георгиев дори допуска, че при определени обстоятелства Общинският съвет може да преразгледа решението си за членство в Асоциацията по ВиК. Подобни стъпки са предприели общини от други региони.
На протеста бе пояснено, че обществено обсъждане на цената не е имало, каквито са законовите изисквания. Самият той – кметът на най-голямата община и най-големия град в Софийска област, не е бил информиран предварително, а научил за новата цена от граждани, които му се обаждали. „Това не е нормално”, категоричен бе Георгиев. „Нека първо държавата да вложи необходимите инвестиции, пък тогава да се вдига цената”, настоя той.
Стана ясно, че предвидените инвестиции в одобрения бизнесплан на „ВиК” ЕООД – София са в рамките на 50-100 хил. лв., което е просто смешна сума за голямата Самоковска община. Оттук тръгват реките, ние даваме вода на милионната столица, а какво получаваме?
Припомнено бе, че срещу бизнесплана на „ВиК” са се обявили и Общинският съвет, и кметът.
Акламиран от множеството, Вл. Георгиев предложи да се обобщят исканията и предложенията на гражданите и да се внесат в отговорните държавни институции, като обеща изрично съдействие в това отношение от Общината.
Шефът на „ВиК” ЕООД – София инж. Никола Нитов изрази съгласие с казаното от кмета, но добави, че предприятието е преди всичко, по думите му, аварийно дружество.
„Наистина в договора, който сме сключили с асоциацията, в която участва и Община Самоков, са заложени инвестции за следващите 15 години, но тези инвестиции няма да решат в никакъв случай проблема, който стои пред самоковци, пред града и селата в общината. Инвестициите биха дошли, както каза и г-н Георгиев, с европейски средства… Убеден съм, че Община Самоков ще попадне в списъка на общините, които ще могат да кандидатстват, респективно дружеството да кандидатства, за подобряване на водопреносната мрежа на Самоков”, заяви инж. Нитов.
Без отговор обаче останаха въпроси на протестиращите, включително за размера на инвестициите, предвидени от „ВиК” за общината.
Протестиращите посрещнаха и изпратиха ръководителя на „ВиК” с „У-у-у”, освирквания и обидни подвиквания.
Граждани се изказаха, че инвестициите са нещо далечно, в перспектива, докато новата скъпа цена на водата вече трябва да се плаща още отсега, през тежкия зимен период. Защо жителите на Седми квартал не плащат вода, запитаха протестиращи. Изразено бе всеобщо неверие, че повишената цена на водата ще доведе до решително нарастване на инвестициите във ВиК сектора.
Ръководителят на местното „ВиК” инж. Ивайло Добруджански се опита да отговори на някои въпроси, но думите му почти не бяха чути.
Мощни възгласи „Оставка” огласиха пространството около „Езерото”.
Участниците в протестния митинг решиха, ако не получат удовлетворителен отговор от държавните институции на поставените искания в декларацията, да се съберат отново тук, пред сградата на „ВиК”, и да преценят как да продължат действията си по-нататък.
По време на протеста се развя националният трибагреник, имаше и плакати. Полиция бдеше за реда и до сериозни инциденти не се стигна.

х х х

Рано сутринта в същия ден – 16 декември, и ВТV излъчи репортаж по темата. Мария Галчева представи исканията на протестиращите.
За пореден път кметът Георгиев изрази становището си, че заедно с поскъпналата цена на водата се предлагат минимални инвестиции в бизнесплана на „ВиК”, че предприятието не инвестира в проектирането на водопровод от водохващането “Пукната скала”, с което да намали загубите си и да не заплаща сегашната такса към “Софийска вода” за ползването на Рилския водопровод.
Главният юрист на Областната администрация Иван Зашев поясни, че областният управител Илиан Тодоров е обжалвал в съда решението за поскъпналата цена на водата и добави, че преди да се вземе подобно решение то би трябвало да се съгласува с областната асоциация на ВиК и да се направят консултации с потребителите, което не е сторено.

х х х

В специално изявление в същия ден областният управител заяви, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да поеме своята отговорност за вдигането на цената на водата в Софийска област, което е станало без съгласуване, без обществено обсъждане и без гласувано становище на областната асоциация по ВиК. Ил. Тодоров допълни, че са пренебрегнати интересите на гражданите на областта.

Тодор ПОПОВ

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*