Графичната база – 44 години в служба на изкуството

Самоковската графична база съществува от април 1973 г. Създадена е по инициативата на самоковския художник Зафир Йончев и с подкрепата на Христо Попхристов, зам.-председател по това време на Окръжния народен съвет – София, също самоковец, и с активното участие на Светлин Русев.
Не е случайно, че точно Самоков проявява съпричастност към проблемите на българската графика и предоставя любезно домакинство. Благодарение на Графичната база днес в Историческия музей в града ни, където се пази първата графична преса, внесена от Никола Карастоянов, възрожденските щампи съжителстват с една от най-богатите колекции от модерна българска графика.
Атмосферата на реставрираната Есова къща, запазила духа и красотата на възрожденската епоха, допринася за хармонията между традиция и съвременност. Съществуването на Графичната база е пример за партньорство между творческа организация от национален мащаб – Съюза на българските художници, и ръководството на един град – Самоков. Взаимодействието на двете институции е еднакво полезно както за самоковската общественост, така и за развитието на съвременното изкуство.
Ентусиазмът на Зафир Йончев запали искрата за работа на много художници; първите бяха Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев, Тодор Атанасов от Бургас, Светлин Русев, председател на СБХ. По това време базата се намираше зад сградата на полицията, срещу Музикалната школа, а неин домакин беше винаги любезният бай Боре Филчев-Мустако.
Художникът Любен Стоев, който бе завършил графика в Дрезденската академия, доведе известния немски печатар Роланд Ерхард, зав. графичния кабинет на академията. Така се сложи началото и на международни връзки.
През 1975-1979 г. работата в базата се увеличи многократно и се наложи да се вземе още един служител – Иво Масларски. В този период тук работеха известни художници: Дечко Узунов, Найден Петков, Светлин Русев, Петър Чуклев, Петър Брайков, Румен Скорчев, Любомир Йорданов и много други.
През 1980 г. Светлин Русев, Зефо Йончев и Христо Нейков поискаха от тогавашната управа на града ни с кмет Методи Паунов да се разшири дейността на Графичната база. Кметството ни предостави за нуждите на базата Босевата и Есовата къща – паметници на културата. Те бяха поддържани от СБХ в автентичния им вид. Оборудването на базата също бе грижа на Съюза на художниците.
В началото на 80-те години бе подобрено снабдяването на ателието с професионални материали от Франция – бои, хартия и др.
През 1983-1984 г. в базата гостува един от водещите специалисти в света на литографските техники – американецът Бил Лакатута от Института “Тамаринд” в Ню Мексико. Благодарение на него се запознахме със световните тенденции. Сътрудничеството бе много полезно не само за печатарите, а и за самите художници. През този период при нас работеше и Николай Коцов.
Графичната база бе инициатор на изложби, представящи нейната продукция в Самоков и София. Създадените в базата графики бяха и важна част от колекциите на най-авторитетни международни изложби, организирани в България; от триеналето на графиката в София, биеналето във Варна, от редица значими графични форуми по света.
От момента на своето съществуване базата предоставя отпечатъци от всички направени в нея графични произведения на Историческия музей в Самоков.
През онези години тук работиха редица значими български художници – Георги Трифонов, Димо Колибаров, Христо Кърджилов, Николай Майсторов, Златка Дъбова, Христо Нейков и много други.
През 1989-1999 г. благодарение на проф. Стоян Стоянов, който намери спонсорство в лицето на френския меценат и колекционер Жорж Екли, базата се стабилизира финансово. В 1993 г. бе назначен на работа в базата младият художник Иво Янакиев. През този период се внесоха допълнително качествени материали. Създадоха се великолепни творби, библиофилското издание на Христо Фотев – поезия с илюстрации на Симеон Венов, библиофилското издание на Констатин Павлов – поезия с рисунки на Светлин Русев, голямоформатното издание на американския поет Стенли Кюниц с илюстрации от Стоян Чуканов-Чочо.
През юни 1999 г., за съжаление, Босевата къща бе реституирана и трябваше да се преустроим в Есовата къща. В този тежък период Жорж Екли се оттегли по здравословни причини от меценатството и се получи неколкомесечен вакуум.
Единственият изход бе да търсим програми за спонсорство. Така попаднахме на швейцарската фондация “Про Хелвеция”. За успешното осъществяване на идеята голяма роля изигра Албена Спасова, секретар на секция “Графика” на СБХ. Съвместно с нея кандидатствахме с проект в “Про Хелвеция” и за наша радост го спечелихме.
Чрез осигуреното финансиране обновихме технически и материално базата. В 2000 г. изготвихме цветен каталог на Графичната база. През 2001-2002 г. пак чрез програмата на “Про Хелвеция” организирахме международни пленери с участието на Сърбия, Македония и България. Хотел “Самоков” в Боровец стана домакин на изложбата.
През 2003 г. с голяма изложба в залите на Художествената галерия в Самоков бе чествана 30-годишнината на базата. Изложби на Графичната база бяха експонирани в София и Плевен, както и в Братислава и Будапеща.
През изминалия 44-годишен период в базата са работили над 300 художници, включително от Германия, Италия, Франция, Холандия, Русия, Норвегия, Япония, САЩ, Куба, Чили.
Работихме съвместно със студенти от Националната художествена академия и от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
През 2007 г. бе извършен основен ремонт на базата от Общината и “Красива България”, като се оформи и малка галерия в двора на базата.
Така се получи пространство за изложби през лятото. Първата изложба бе в чест на Зафир Йончев, следващата бе на американка със самоковски произход – Надин Цанов, последва фотографска изложба на Георги Субев. Значима проява бе и изложбата на Симеон Венов с негови графики по стихове от Христо Фотев. Вълнуващ рецитил изнесоха актьорите Руси Чанев и Димитър Рачков с музикален съпровод на китара от състава на Анго Боянов “Capella”.
Това беше през 2008 г. Последваха две международни изяви, организирани от фондация “1300 години България”.

Гено Генев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*